PvdA/GL: 'Centrum Abcoude moet plek zijn waar iedereen zich thuis voelt'

Abcoude - De PvdA/GroenLinks vindt dat het centrum van Abcoude een plek moet zijn waar iedereen zich thuis voelt.

De Hoogstraat en de rest van het centrum van Abcoude zijn nu nog het domein van de auto. Je mág fietsen. Maar veilige aankomst is niet gegarandeerd. Pieter Kroon, lijsttrekker PvdA/GroenLinks, vindt dat de Hoogstraat en omgeving radicaal moeten veranderen om fietsers én voetgangers veel meer veiligheid te bieden.

“Het is een uitdaging,” zegt Pieter Kroon. Het is een koude voorjaarsdag, maar het zweet staat op zijn voorhoofd als hij tracht de Hoogstraat over te fietsen. Trucks, SUV´s, paaltjes, wegversmallingen en geparkeerde auto´s die zo maar weg rijden, maken het centrum van Abcoude niet aantrekkelijk voor fietsers. 

Dat gaat veranderen, belooft de lijsttrekker van PvdA/GroenLinks. Kroon streeft naar een verdubbeling van het fietsverkeer in de gemeente De Ronde Venen. “Fietsen is schoon en snel. Het is goedkoop en houdt je in beweging. Maar dan moet het wel veilig kunnen! We vinden het belangrijk om de zwakste verkeersdeelnemers te koesteren. Denk aan fietsertjes op weg naar school. Ouderen die boodschappen komen doen of een kopje koffie willen drinken in het centrum.” 

Om het fietsen veiliger te maken, zegt Kroon, is een nieuwe kijk op de Hoogstraat en omgeving nodig. “Het is nu een allegaartje van borden, paaltjes, muurtjes en ander straatmeubilair. Om het veiliger te maken, denk ik dat je het geheel moet bekijken. Misschien moeten we kiezen voor een eenduidige bestrating van gevel tot gevel. Een plek waar voetgangers en fietsers zich op de hele weg thuis voelen en de auto te gast is.”

De Hoogstraat is niet de enige plek in de gemeente waar het onveilig fietsen is. “Wij doen een oproep aan inwoners om oplossingen aan te dragen voor knelpunten in de gemeente. Of het nu gaat om de Hoogstraat in Abcoude, de Herenweg in Vinkeveen, of de Tweede Zijweg in Mijdrecht, overal moet je veilig kunnen wandelen en fietsen”, aldus Kroon.

Suggesties voor oplossingen van knelpunten kunnen gestuurd worden naar
info@pvdagroenlinks.com.

Op de foto: Lijsttrekker Pieter Kroon op de (elektrische) fiets in het centrum van Abcoude


Trefwoorden: pieter hoogstraat abcoude centrum abcoude abcoude ronde venen rtv ronde venen pieter kroon
Geplaatst

maandag 05 maart 2018 | 02.04 uur

Laatst gewijzigd

maandag 05 maart 2018 | 02.39 uur

Auteur

Ferry Mulder