Eemnes/Vinkeveen - De Brandweer Vinkeveen heeft afgelopen zaterdag in Eemnes opnieuw goed gepresteerd bij een wedstrijd.

Nadat vorige week bij de provinciale vaardigheidstoets in de klasse 112 de eerste plaats werd behaald, eindigde het Vinkeveense team afgelopen zaterdag op de tweede plaats in de Hoofdklasse. Ook deze plaats geeft recht op deelname aan de gewestelijke wedstrijdronde. 

Bij vaardigheidstoetsen in de Hoofdklasse zijn de incidenten groter en complexer van omvang. Naast een standaard-brandweerteam van zes personen, maakt ook een Officier van Dienst (OVD) deel uit van het wedstrijdteam. 

Het Vinkeveense team kreeg te maken met een omvangrijk en uitdagend scenario bij een Loonwerkersbedrijf aan de Meentweg in Eemnes. Daar ontstaat tijdens reparatie- en laswerkzaamheden aan een trekker met maaimachine, brand in een grote opslagloods. Daarbij raakt een persoon bekneld onder de maaimachine.

Hierop wordt als eerste een eenheid van de Brandweer Eemnes gealarmeerd. Gezien de omvang van het incident wordt opgeschaald en worden de OVD en de ploeg van Vinkeveen gealarmeerd voor assistentie. 

Tijdens de verkenning van het team wordt al snel duidelijk, dat er meer aan de hand is. De brand heeft zich uitgebreid naar een aangrenzende loods, waar een acetyleenfles door de brand wordt aangestraald. Daarnaast waren nog twee medewerkers bezig met de reparatie van een balenpers.

Terwijl de eigenaar een van zijn trekkers naar buiten probeert te rijden, raakt hij hierbij de trekker waaraan de balenpers vastgekoppeld zit. Een persoon die bezig was met het wisselen van de band van de balenpers, komt hierdoor bekneld te zitten onder de as van de balenpers. De andere collega was bezig binnen in de pers en komt met zijn hand klem te zitten tussen het mes en het blok in de binnenkamer van de balenpers. 

Doordat de brand zich uitbreidt vult ook deze loods zich met rook.

De ploeg zet eerst in op de uitbreiding van de brand en op het koelen van de acetyleenfles. Nadat de brand is gedoofd, kan worden gestart met de bevrijding van de twee beknelde slachtoffers.

Ondertussen had de OVD zijn handen vol aan het coördineren van het gehele incident en aan het overleg met alle aanwezige hulpdiensten.

Het hele incident werd in een klein uur tot een goed einde gebracht.

Tijdens de prijsuitreiking bleken de inspanningen van het team niet voor niets te zijn geweest, en behaalde het team van de Brandweer Vinkeveen een prachtige tweede plaats.

De beste drie ploegen van de dag kwalificeerden zich voor de gewestelijke ronde van de Hoofdklasse. Deze vindt plaats op 2 juni a.s. in De Rijp (Noord Holland).

De Vinkeveense wedstrijdploeg bestond uit:

- Officier van Dienst: Chris Huijbreghs
- Bevelvoerder: Mark van Wijk
- Chauffeur/Pompbediende: Norbert Kok
- Nummer 1: Valerie Feddema
- Nummer 2: Arjan Lommers
- Nummer 3: Martin Pothuizen
- Nummer 4: Jasper Gijzen

Foto's: Facebookpagina Brandweer Vinkeveen/Loonbedrijf Post


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen vinkeveen brandweer vinkeveen onderlinge brandweerwedstrijd eemnes
Geplaatst

maandag 16 april 2018 | 01.51 uur

Laatst gewijzigd

maandag 16 april 2018 | 03.36 uur

Auteur

Ferry Mulder