25-jarige Vereniging Spaar het Gein organiseert open dag

Abcoude - De Vereniging Spaar het Gein bestaat 25 jaar en organiseert daarom een open dag.

De vereniging heeft zich in die 25 jaar ingezet voor het behoud van de rust, de schoonheid en het landelijke karakter van het mooie Gein. Voorbeelden daarvan zijn:

• Spoorverdubbeling (1991 – 1999): Het aanvankelijke kabinetsvoornemen om de te verdubbelen spoorverbinding Amsterdam-Utrecht bij de karakteristieke overgang van het dorp in het Geingebied op maaiveldniveau aan te leggen, is afgewend. De lobby voor verdiepte aanleg, samen met gelijkgestemde organisaties, heeft succes. Het verdubbelde spoor passeert het Gein nu via een aquaduct.

• A6-A9 (2005-2006): Zowel het oorspronkelijke kabinetsvoornemen om deze snelwegverbinding op maaiveldniveau dwars door Geingebied aan te leggen, als het latere plan om de snelweg ondertunneld aan te leggen (met één van de tunnelmonden in de Broekzijdse polder, dus in Geingebied), is afgewend. Het kabinet besluit in 2006 uiteindelijk te kiezen voor opwaardering van bestaande wegen, extra OV en rekeningrijden. In januari 2012 werd dat besluit definitief.

• Dijkverbetering (2006 – 2015): Het aanvankelijke voornemen van het hoogheemraadschap AGV om de Geindijken nagenoeg kaal te kappen (op 200 van 4.500 bomen na), te verbreden en af te vlakken, is met inzet van Spaar het Gein omgebogen tot een plan dat het karakteristieke beeld van de Geindijken (steile taluds, met 4.300 van de 4.500 bomen) intact heeft gelaten.

Spaar het Gein is trots op het Gein en de bewoners zijn trots op hun Gein. Daarom openen op zondag 17 juni vele bedrijven en particulieren hun deuren en laten ze aan belangstellende bezoekers zien wat het Gein te bieden heeft.

Om 12:00 uur opent burgemeester Maarten Divendal de open dag op het terrein voor Boutique Hotel 'De Witte Dame' aan het Stationsplein 3 in Abcoude. Aansluitend brengt het Creatoonkoor het Geinlied ten gehore. De open dag duurt tot ca. 17:00 uur.

Belangstellenden kunnen een bezoek brengen aan o.a. de Oostzijdse Molen, 'Anna Haen’ Proeflokaal, boerderij ‘Hartstocht’, Fort Nigtevecht, Paardenhouderij Stal Willig, Boerderij 'Hogerlust', Boerderij 'Buitenrust', Kaasboerderij 'Geingenoegen' etc.

De Vereniging Spaar het Gein zal de hele middag aanwezig zijn met een informatiekraam over
het Gein, over de vereniging en over haar activiteiten.

De organisatie verzoekt belangstellenden zoveel mogelijk op de fiets te komen.

Kijk HIER voor een volledig overzicht van de activiteiten tijdens de open dag.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen abcoude het gein open dag geinlied burgemeester maarten divendal
Geplaatst

dinsdag 12 juni 2018 | 14.43 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 12 juni 2018 | 16.26 uur

Auteur

Ferry Mulder