Meer zoet water vanuit regio Utrecht naar West-Nederland

Regio - Door de droogte neemt de verzilting (het geleidelijk toenemen van het zoutgehalte) toe in West-Nederland. Daarom wordt de hoeveelheid zoet water die vanuit de regio Utrecht naar het westen wordt gepompt verhoogd, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Het westen kreeg vanwege de droogte sinds 24 juli al 6.900 liter water per seconde vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek. Nu komt daar nog eens 4.000 liter per seconde bij.

HDSR maalt het water uit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek via een systeem naar het Rijnland. Het hoogheemraadschap in Leiden verdeelt het zoete water en stuurt het vervolgens door naar aangrenzende schappen. Verzilting van de bodem kan voor onherstelbare natuurschade zorgen en moet daarom worden voorkomen.

Het waterschap heeft een aantal dagen geleden een pomp bij Cothen geplaatst, omdat de waterstand in de Nederrijn zodanig zakt dat de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede mogelijk geen water meer krijgt. Daardoor zou ook de watertoevoer naar de grachten in Utrecht stokken. Via de pomp en een gemaal kan water uit het Amsterdam-Rijnkanaal worden gehaald.


Trefwoorden: verzilting lek amsterdam rijnkanaal ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

maandag 06 augustus 2018 | 02.28 uur

Laatst gewijzigd

maandag 06 augustus 2018 | 03.36 uur

Auteur

Ferry Mulder