Voorverkiezing lokaal 'Stuk van het Jaar'

De Ronde Venen - Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen organiseert een lokale voorverkiezing voor de landelijke verkiezing van het 'Stuk van het Jaar'. Het gaat hierbij niet over een uit de historie van De Ronde Venen afkomstige knappe man of vrouw, maar om een archiefstuk dat wordt uitverkozen om te worden ingezonden naar de landelijke verkiezing van het 'Archiefstuk van het Jaar'.

In oktober start de landelijke verkiezing waarbij archiefdiensten in heel Nederland zullen strijden om de eerste plek in deze topstukkenverkiezing. 'Opstand' luidt het thema deze keer.

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen laat het publiek beslissen welk archiefstuk wordt ingezonden. Archivisten hebben een voorselectie gemaakt waarin elke gemeente uit het werkgebied van het archief vertegenwoordigd is.

Voor de gemeente De Ronde Venen is de keuze gevallen op een bijzonder telegram. Eind jaren '50 kreeg de gemeente Amsterdam toestemming om in de Vinkeveense Plassen zand te winnen dat nodig was voor woningbouw in de Bijlmermeer. De gemeenten Vinkeveen & Waverveen, Abcoude en de waterschappen in het gebied voorzagen echter grote milieuproblemen als de zandwinning zou plaatsvinden.

Zij trokken jarenlang gezamenlijk op om via bezwaar- en beroepsprocedures de zandwinning te stoppen. Exemplarisch voor het geschil is een telegram van de gemeente Vinkeveen & Waverveen dat in 1975 daags na ineenzakking van één van de zandeilanden in de plassen werd verstuurd aan Gedeputeerde Staten van Utrecht. In dat telegram werd opgeroepen de zandwinning te staken.

Stemmen voor het lokale 'Archiefstuk van het Jaar' kan tot en met 19 augustus via www.rhcvechtenvenen.nl, waar ook meer informatie over dit stuk en over de andere stukken uit de voorverkiezing is te vinden.

De verkiezing van het 'Stuk van het Jaar' maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. De Maand staat dit jaar in het teken van ‘Opstand’, een thema vol energie en gelaagdheid. Samen met meer dan duizend culturele instellingen, brengen de archieven van Nederland kleine en grote verhalen met hun topstuk tot leven.

Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels, tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden, tot voorzichtig opereren in de illegaliteit. Van durf en de kracht om door te breken, tot onderdrukking, verraad en moord. Oktober 2018 staat in het teken van opstand!

Het RHC Vecht en Venen is de archiefbewaarplaats voor de archieven van de gemeenten Stichtse
Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp. Bezoeklocaties zijn gevestigd in Breukelen en Weesp. Kijk voor meer informatie over het RHC Vecht en Venen op www.rhcvechtenvenen.nl.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen archiefstuk van het jaar maand van geschiedenis telegram gedeputeerde staten utrecht
Geplaatst

maandag 06 augustus 2018 | 23.50 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 07 augustus 2018 | 01.31 uur

Auteur

Ferry Mulder