Abcoude - In galerie Gemeen-Goed in Abcoude is afgelopen zaterdag 8 september een nieuwe expositie geopend. Voor de galerie staat kunst voor iets wat ons allemaal aangaat, maar ook voor ‘gemeen goed’, meer dan goed.

Met het geëxposeerde werk van Airco Caravan en Willem Holtrop is de galerie er, naar eigen zeggen, opnieuw in geslaagd twee bijzondere kunstenaars te presenteren. Galerie Gemeen-Goed zegt dat ze kunst durft te tonen waarin aandacht is voor engagement, creatieve ontwikkeling of die gewoon goed is en dat ditmaal met een twist.

Airco Caravan (echte naam Maria Koning) heeft speciaal voor deze expositie een grote wand samengesteld van 35 werken: ‘Day and Night Walk Hand in Hand’. Naast veel ongebruikelijke moordwapens, zien we ook abstracte en meer poëtische werken in verschillende materialen uitgevoerd: olie en acryl op canvas, collage en zelfs fotografie. De kleurstelling en het verloop van de wand laat zien dat licht niet bestaat zonder donker, en leven niet bestaat zonder dood.

De werken zijn allemaal los te koop.

Ook van Airco Caravan is het kunstwerk 'Still Life', een ongebruikelijke gifmoord die letterlijk als 3D-stilleven in de ruimte is geplaatst, mise-en-place. Gif is een aparte categorie in de ‘ongebruikelijke’ moordwapens, omdat geen fysiek geweld wordt gebruikt. In deze categorie moordzaken zijn vrouwen daarom vaker de dader. Bij Gemeen-Goed wordt een moordzaak uit de VS in verschillende kleurstellingen getoond.

Willem Holtrop begint zijn creatieve proces met een beeld of een figuur, bijvoorbeeld een still van een personage uit een film, of een landschap dat hem een achtergrond geeft. Om een verhaal te maken, zoekt hij vervolgens naar de juiste 'acteurs' in zijn beeldarchief, van oude meesters tot advertenties.

Hij bewerkt de afbeelding digitaal om de compositie, de belichting, de kleuren en de schaduwen van de toegeëigende afbeeldingen te leren kennen. Daarbij komt de vraag 'wat kan worden toegevoegd aan de bestaande afbeeldingen, wat moet worden weggelaten?' Door stereotype beelden binnen een andere context te plaatsen en nieuwe composities samen te stellen, worden het atypische beelden.

Het zijn intrigerende schilderijen met een twist. De spanning tussen het vertellen van een verhaal en het gebrek aan informatie is een manier voor Holtrop om de toeschouwer te laten blijven kijken, op zoek naar een nieuwe betekenis, naar een groter verhaal.

Deze vragen, evenals de zoektocht naar een universele beeldtaal, sturen het creatieve proces van Holtrop.

De expositie loopt van zaterdag 8 september t/m zaterdag 6 oktober. De openingstijden van Galerie Gemeen-Goed zijn woensdag t/m vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

De toegang tot de expositie is gratis.

Galerie Gemeen-Goed is gevestigd in pop-up store Abcoude Proof aan de Hoogstraat 12 (de oude supermarkt) in Abcoude.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen abcoude abcoude proof airco caravan willem holtrop
Geplaatst

maandag 10 september 2018 | 15.43 uur

Laatst gewijzigd

maandag 10 september 2018 | 17.33 uur

Auteur

Ferry Mulder