Herdenkingszuil voor neergestorte Lancaster in Waverveen

Waverveen - In Waverveen is afgelopen dinsdagmiddag de eerste van zes gedenktekens onthuld, die bewoners en voorbijgangers moeten herinneren aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen zijn neergestort.

In de gemeente zijn zes plaatsen bekend waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Engelse of Duitse vliegtuigen zijn gecrasht. Dat is te danken aan de inzet van amateurhistoricus Chris van der Linden, die jarenlang informatie over de vliegtuigen heeft verzameld.

Hij vond vluchtnummers en namen van inzittenden en kleurde de details rond elke crash langzaam in. De historicus kon uiteindelijk zelfs nabestaanden van overleden vliegers meer vertellen over wat er met hun familieleden was gebeurd en heeft enkelen ook rondgeleid.

Om ervoor te zorgen dat de strijd voor de vrijheid, maar ook het harde werk van de historicus niet in de vergetelheid verdwijnen, wordt nu bij elke crashplek een herdenkingszuil geplaatst. Van de zes zuilen zijn er vier voor geallieerde vliegtuigen en twee voor Duitse kisten.

Dinsdagmiddag onthulde Chris van der Linden zelf de eerste gedenkzuil aan de Veldweg in Waverveen, waar in de nacht van 29 op 30 maart 1943 een Avro Lancaster neerstortte. Omdat de amateurhistoricus ernstig ziek is, is deze onthulling speciaal vervroegd.

De overige zuilen worden later aan het publiek getoond.

Kijk vanaf woensdag 14 november a.s. naar ons nieuwsprogramma Nieuwsronde, met daarin een reportage over de onthulling van de gedenkzuil.

Geplaatst

donderdag 08 november 2018 | 17.30 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 08 november 2018 | 17.36 uur

Auteur

Ferry Mulder