Lokale partijen richten nieuwe partij U26GEMEENTEN op

Regio - Lokale politieke partijen in de provincie Utrecht doen samen mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2019. Dat meldt Roy Luca, oud-wethouder en raadslid voor de lokale partij Seyst.NU in Zeist aan RTV Utrecht. De nieuwe fractie gaat "U26GEMEENTEN" heten en is op donderdag 10 januari officieel aangemeld voor deelname.

Welke partijen de samenwerking zijn aangegaan, is nog niet bekend. 

Wie op de kandidatenlijst van de partij staan is evenmin duidelijk. Daarover wordt komende zaterdag tijdens de eerste officiële partijvergadering besloten. Luca zelf wil nog niet zeggen of hij op die lijst komt.

Over standpunten doet de partij nog weinig uit de doeken. Op de website van de partij staat alleen de mededeling dat men op 1 februari a.s. opnieuw moet kijken. De partij heeft ook nog geen Facebookpagina of Twitter-account.

Volgens Luca moet een einde komen aan de bevoorrechte informatievoorziening die landelijke partijen hebben ten opzichte van de lokale fracties. Als voorbeeld geeft hij aan dat de fractie van D66 eerder beleid uit de provincie krijgt omdat er een gedeputeerde in de coalitie zit. Maar ook bij oppositiepartijen is die informatiestroom veel beter. "Wij willen ook als lokale partijen aan de voorkant van de provincie mee kunnen bepalen", aldus Luca.

De partijen hebben overigens lang moeten overleggen om tot deze samenwerking te komen. Sinds oktober is Luca al met partijen in alle Utrechtse gemeenten in gesprek om de partij op poten te zetten.


Trefwoorden: provinciale staten verkiezing 2019 lokale partijen provincie utrecht provincie utrecht ronde venen rtv ronde venen roy luca
Geplaatst

donderdag 10 januari 2019 | 16.17 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 10 januari 2019 | 16.36 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-