Videoclub De Ronde Venen leert cursisten al bijna 50 jaar de fijne kneepjes

De Ronde Venen - Videoclub De Ronde Venen geeft al bijna een halve eeuw cursussen in het maken van films, schrijft RTV Utrecht op haar website. Door de smartphone en de computer zijn de lessen alleen maar populairder geworden. "Mensen willen gewoon heel graag met beeld verhalen vertellen."

Bij de club, die nu 47 jaar bestaat, leren ze amateurfilmers de fijne kneepjes van het videovak. "Over het algemeen is het nog steeds zo dat mensen het record-knopje indrukken en vastleggen wat zich voor de camera afspeelt", zegt Franka Stas die cursussen geeft bij de videoclub. "De camera kan als personage ingezet worden en jíj bepaalt wat de kijker te zien krijgt en niet degene die op z'n kop staat voor de camera."

Op donderdagavond is de tweewekelijkse cursus van de videoclub. John van Alten, al 20 jaar lid en inmiddels voorzitter, krijgt een lesje cameraregie. Samen met z'n groepje maakt hij een script waarna het filmen begint. "Ik druk met die beelden wat uit. En dan ook nog in combinatie met passend geluid en muziek. Het creëren van sferen. Dat is een liefhebberij waar ik graag mee bezig ben."

Videoclub De Ronde Venen geeft cursussen in het maken van films en het monteren van video. Regelmatig wordt materiaal van de leden bekeken en bekritiseerd. Ook na al die jaren is de club onverminderd populair. Stas: "Mensen willen gewoon heel graag met beeld verhalen vertellen en of dat nu fictie of non-fictie is, het blijft trekken. En filmen is veel betaalbaarder geworden. Nu kunnen veel meer mensen het zich veroorloven om een camera te kopen en te editen op de computer."

John heeft de afgelopen jaren al heel wat video's gemaakt, van documentaires tot familiefilms. Hij koestert niet de ambitie om door te breken op een internationaal filmfestival. Als zijn films maar gezien worden. "Een boek zonder lezers slaat ook nergens op. Een film van mij is al eens vertoond op het Festival De Ronde Venen Open. Dat vind ik al mooi genoeg."

In augustus van dit jaar is de provincie Utrecht even het centrum van de wereldwijde amateurfilm. Dan wordt het UNICA festival gehouden in theater Figi in Zeist. Amateurfilmers uit 30 landen komen daar dan hun films laten zien.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen video cursus franka stas john van alten
Geplaatst

woensdag 06 februari 2019 | 16.25 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 06 februari 2019 | 16.39 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-