Rookverbod bij sportvelden Abcoude één van tien in heel Nederland

Abcoude - Na de werkplek en in openbare gebouwen, bestaat een kans dat niet meer mag worden gerookt langs de zijlijn van sportvelden. Verschillende verenigingen zetten zich in om hun sportparken rookvrij te krijgen, maar dat is lastiger dan gedacht. Dit staat in een artikel in METRO van afgelopen zaterdag.

„Zo'n 26% van de bevolking rookt nog altijd”, aldus een woordvoerder van de Hartstichting tegen RTL Nieuws. „En dat gebeurt vaak met kinderen in de nabijheid, ook langs de lijn. Met een rookvrije club geef je het goede voorbeeld, niet-roken hoort de norm te zijn voor kinderen.”

Uit onderzoek blijkt dat er tot nu toe slechts tien rookvrije sportverenigingen in het land zijn. Deze verenigen zijn gevestigd in Amsterdam, Purmerend, Abcoude, Hilversum, Rheden, Voorburg, Den Haag en Geertruidenberg. In Abcoude mag op de sportcomplexen van FC Abcoude en die van de Hockey Vereniging Abcoude niet gerookt worden.

Volgens RTL Nieuws is het niet zozeer onwil bij de clubs om een verbod in te voeren: veel clubs zien het simpelweg niet zitten om politieagent te spelen op het sportpark.

Eerder dit jaar bleek al dat Nederlanders roken in het openbaar de laatste tien jaar steeds minder sociaal acceptabel zijn gaan vinden. Uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat steeds meer mensen het roken in huis bovendien niet meer toestaan.

De plekken waar roken het minst acceptabel wordt gevonden, is in het openbaar vervoer, op scholen en in de auto met niet-rokers. 

Nederland kent een rookverbod op de werkplek en in openbare gebouwen en ruimtes, zoals luchthavens, ziekenhuizen en concertzalen. Sinds 10 oktober 2014 geldt ook een rookverbod voor de hele horeca.

Uitzondering is de e-sigaret, omdat deze geen tabak bevat. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van de Tabakswet. De controleurs van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) voeren inspecties uit. Dit doet de NVWA bij alle openbare ruimtes waar het rookverbod geldt. Controleurs van de NVWA komen onaangekondigd langs. De controleur mag elke ruimte inspecteren.

Bron: METRO Els Anker


Trefwoorden: rookverbod hockey vereniging abcoude fc abcoude abcoude ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

maandag 05 september 2016 | 14.12 uur

Laatst gewijzigd

maandag 05 september 2016 | 15.24 uur

Auteur

Ferry Mulder