IGZ haalt Zonnehuisgroep Amstelland van zwarte lijst

De Ronde Venen - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een nieuwe lijst van verpleeghuisinstellingen die slecht presteren opgesteld.  

De Zonnehuisgroep Amstelland (ZHGA), die in de eerste versie van de lijst in categorie 2 stond ingedeeld, staat in de nieuwe geactualiseerde inspectielijst in categorie 4. Dit heeft de IGZ op 28 september per brief aan ZHGA laten weten. Dit betekent dat de IGZ in 2016 de zorginstelling niet opnieuw vanuit het risicotoezicht bezoekt

ZHGA exploiteert in De Ronde Venen De Kom en Gerardus Majella in Mijdrecht en Zuiderhof in Vinkeveen. Daarnaast is zij bezig met de herontwikkeling van de Nieuw Avondlicht-locatie in Mijdrecht.

Begin september heeft het bestuur van ZHGA een gesprek gehad bij de IGZ. Deze heeft ZHGA uitgelegd dat zij in de lijst van juli in categorie 2 stond, omdat er een risico op kwaliteitsverlies was vanwege de financiële situatie van de organisatie en in verband met een aantal meldingen over incidenten, die ZHGA zelf in 2014 hadden gedaan.

De inspectie heeft dit risico in de praktijk getoetst in juli 2015 bij de locatie Zonnehuis Westwijk in Amstelveen en in maart 2016 in het woonzorgcentrum Menno Simons in Amsterdam. Tijdens het bezoek in Menno Simons zijn verbeterpunten geconstateerd. Deze punten en de extra landelijke medicatieveiligheidsnormen zijn dinsdag 6 september gehertoetst in Menno Simons. Van de 15 normen waren er op de dag van de hertoetsing 13 op orde, inclusief de 6 normen op medicatieveiligheid.

De twee nog openstaande verbeterpunten betreffen de kennis en kunde van het leren van incidenten verbeteren, en de overzichtelijkheid van het Elektronisch Cliënt Dossier (ECD). De inspectie gaat er vanuit dat ZHGA dit zelf oppakt. De eerste stappen daartoe zijn, volgens ZHGA, inmiddels gezet.

Het gesprek met de IGZ ging verder over hoe de financiële situatie van de ZHGA is verbeterd en hoe ZHGA werkt aan het verbeteren van de kwaliteit.


Trefwoorden: zuiderhof vinkeveen nieuw avondlicht mijdrecht zonnehuisgroep amstelland gerardus majella mijdrecht de kom mijdrecht vinkeveen mijdrecht ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

vrijdag 30 september 2016 | 14.32 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 30 september 2016 | 16.19 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-