Nijvel (B)/Vinkeveen - Bij een tankstation langs de E19 ter hoogte van Nijvel, zoekt de Belgische politie sinds dinsdagmorgen naar sporen van een sinds 2014 verdwenen Nederlandse vrouw. Het gaat om Antonia 'Mieke' Kuijpers (47) uit Vinkeveen, die in 2000 werd veroordeeld voor de moord op haar echtgenoot, zo schrijft De Stentor op haar website.

De zoekactie vindt plaats op basis van nieuwe elementen in het onderzoek, zo meldt de Belgische federale politie op haar website.  Een onderzoeksteam zoekt bij het tankstation naar sporen die het onderzoek vooruit kunnen helpen. Het uitkammen van het terrein kan twee tot drie dagen duren, de politie sluit zoekacties op andere locaties niet uit. 

Antonia Kuijpers, door intimi 'Mieke' genoemd, verdween op donderdag 21 augustus 2014. Ze pikte 's morgens een vriendin op bij het station van Brugge en reed omstreeks elf uur in haar lichtgrijze VW Up met kenteken 98-XXD-1 van de kust naar het binnenland. Eerst via de E40 richting Brussel en daarna via de E19 richting het zuiden. Bij het tankstation ter hoogte van Nijvel zouden de vrouwen kort zijn gestopt. Dat verklaarde de vriendin later tegenover de politie. Volgens haar reden ze later terug naar Brussel waar ze Kuijpers in de loop van de middag afzette bij het station Brussel-Zuid.

De politie weet niet of dat verhaal klopt. Kuijpers werd op de bewuste dag om 11.40 uur voor het laatst gezien in de winkel van een tankstation langs de E40 ter hoogte van Drongen. Dat bleek uit bewakingsbeelden.  

Miekes vriendin Adriana L. (64) werd in februari 2015 aangehouden op verdenking van ontvoering maar mocht de cel na een jaar voorlopige hechtenis weer verlaten. Ze zou financieel afhankelijk zijn geweest van Mieke en een geschil met haar hebben gehad. Ze zouden elkaar hebben leren kennen in de gevangenis. 

De speurders in de verdwijningszaak hebben nog heel wat vragen, blijkt. Is Mieke het slachtoffer geworden van een misdrijf, werd ze overvallen of tegen haar wil door iemand meegenomen? De politie sluit niet uit dat Mieke nog in leven is en vrijwillig onderdook. ,,Misschien werd ze door iemand bedreigd en heeft ze ervoor gekozen om een ander leven te beginnen. In dat geval vragen we haar contact op te nemen met de onderzoekers die haar verhaal graag in vertrouwen willen aanhoren", luidt het op de website. 

Antonia 'Mieke' Kuijpers was op het ogenblik van haar verdwijning 45 jaar oud. Ze is normaal gebouwd, 1.74 meter lang, heeft halflang en meestal opgestoken blond haar en viel op door haar verzorgde uiterlijk. Op de dag van haar verdwijning droeg ze een zwart shirt met een V-hals onder een grijs vestje met knopen, een grijze lange broek en grijze ballerina's. Ze had een zwarte handtas bij zich en een zonnebril.

Kuijpers verdween tijdens een vakantietripje naar Knokke. Ze nam er op donderdag 15 mei 2014 haar intrek in een appartement op 300 meter van het strand, reconstrueerde misdaadverslaggever Henk Strootman vorig jaar in weekblad Panorama. De voormalige jetski-kampioene zou zijn gevlucht voor een familielid met wie ze volgens vrienden overhoop lag vanwege een nalatenschapskwestie.

Een goede vriend zei niet uit te sluiten dat Kuijpers met zichzelf overhoop lag. ,,Mieke zat niet altijd even lekker in haar vel. Op haar computer is ooit gegoogeld naar 'zelfmoord' en 'pillen', al weet je nooit zeker of ze dat zelf deed. Ze gaf ook meerdere malen aan er een tijdje tussenuit te willen. Naar Spanje of Turkije. Gewoon even weg", aldus de vriend.

De in Helmond opgegroeide Kuijpers werd in 2000 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar voor de moord op haar echtgenoot Marcel Koorndijk. De internetondernemer was in april dat jaar doodgeschoten door huurmoordenaar Tommy Z. in hun woning in villapark Waeterrijck aan de Vinkeveense Plassen.

Kuijpers, die elke betrokkenheid ontkende en zelfs een herzieningsverzoek indiende bij de Hoge Raad, zou Z. € 100.000 hebben betaald.  Z. was volgens Panorama niet de eerste huurmoordenaar die werd benaderd voor de klus. Dat zou Arnoud H. zijn geweest, de roekeloze speedbootschipper door wiens toedoen in augustus 2014 twee passagiers van een sloep om het leven kwamen bij een aanvaring op de Vinkeveense Plassen.

Kuijpers, omschreven als een 'blonde bruine stoot' zou hem in februari 2000 maar liefst € 250.000 hebben aangeboden om haar man om te leggen, schreef Peter R. de Vries in 2015 op zijn website. 

Bron: De Stentor Foto's: Federale politie


Trefwoorden: waeterrijck vinkeveen zoektocht antonia kuijpers nijvel belgie vinkeveen ronde venen rtv ronde venen marcel koorndijk arnaud h antonia mieke kuijpers
Geplaatst

woensdag 19 april 2017 | 00.55 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 19 april 2017 | 02.10 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-