Pilot snellaadstation Haarrijn langs A2 is succes

De Ronde Venen - Stedin, MisterGreen Electric Lease en Alfen startten een jaar geleden een pilot waarbij het snellaadstation Haarrijn voor elektrische auto’s werd voorzien van zonnepanelen en batterij. De pilot wordt nu geëvalueerd als succes.

Pieken op het energienet werden kleiner, en er ontstond maximale flexibiliteit in het hanteren van variabele tarieven. Hierdoor vond een vergroening van het laadstation plaats. Na een jaar kijken de 3 initiatiefnemers tevreden terug.

De volgende stap die ze willen nemen is het 100% vergroenen van het laadstation. Dit betekent dat men op zoek gaat naar een groene energieleverancier, zodat de energie die niet zelf wordt opgewekt ook duurzaam is.

Door de groei van het aantal elektrische auto’s is er steeds meer vraag naar snellaadstations. In 2013 bouwde MisterGreen het snellaadstation Haarrijn aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. In 2016 begon hier de pilot met zonnepanelen en energieopslag door middel van een batterij. Naast een normale elektriciteitsaansluiting voorzien die zonnepanelen het laadstation van energie.

Wanneer geen auto wordt opgeladen, wordt de energie opgeslagen in de batterij, zodat de energie bij een later laadmoment alsnog gebruikt wordt. Hierdoor wordt de zelf opgewekte duurzame energie maximaal benut.

Als de zonnepanelen niet aan de behoefte kunnen voorzien, is er altijd nog het normale energienet om op terug te vallen.

Bron: Solar Magazine


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen a2 snellaadstation haarrijn stedin
Geplaatst

woensdag 26 april 2017 | 18.06 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 26 april 2017 | 19.21 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-