Dochterbedrijf VanDrie Groep levert besmet kalfsvlees aan VS

Apeldoorn/Mijdrecht - Volgens het FD heeft vleesbedrijf Ekro uit Apeldoorn een partij besmet kalfsvlees geleverd aan bedrijven in de staten Michigan, Californië, Florida en Massachusetts in de VS.

Het FD schrijft dat de Amerikaanse voedselinspectie een gevaarlijke bacterie heeft ontdekt in een kleine partij kalfsvlees uit Nederland. De E.colibacterie, ook bekend als de poepbacterie, zit mogelijk in vlees dat is geleverd aan restaurants en winkels in de genoemde staten. De Amerikaanse voedselautoriteit FSIS heeft afgelopen week een waarschuwing uit doen gaan voor consumenten. Voor zover bekend is niemand ziek geworden.

Ekro is een dochterbedrijf van de in Mijdrecht gevestigde VanDrie Groep. De VanDrie Groep is de internationale marktleider in de verwerking van kalfsvlees. De vleesonderneming is volgens het FD ruim een week geleden op de hoogte gebracht dat er een verdacht monster is aangetroffen, zegt directeur Henny Swinkels zondag.

Het ging om één doos met kalfsvlees in een partij van ruim 700 kilo. Uit voorzorg heeft het bedrijf de hele export van kalfsvlees naar de VS geblokkeerd. ‘We nemen geen enkel risico. Met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan we op zoek naar de oorzaak. Zit de fout bij de verwerking van de dieren, de logistiek of bij het verpakken?’

De ontdekking van het besmette kalfsvlees is pijnlijk voor de Nederlandse vleesindustrie in het algemeen en voor VanDrie in het bijzonder. De Amerikaanse vleesmarkt was decennialang hermetisch gesloten voor Nederlands kalfsvlees. Pas in het najaar van 2016 werden de importbeperkingen weggenomen en kon het eerste vlees, door marktleider VanDrie, verscheept worden naar de Verenigde Staten.

VanDrie koestert hoge verwachtingen van de Amerikaanse markt die gesloten was na de uitbraak van de BSE-ziekte in Europa. ‘We gaan zwaar op de Amerikaanse markt inzetten’ zei directeur Swinkels destijds bij de verscheping van de eerste lading uit Rotterdam. De Mijdrechtse onderneming hoopte binnen drie jaar 20 tot 30 ton vlees per week af te kunnen zetten in de VS.

Bron: FD


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen mijdrecht bedrijventerrein mijdrecht kalfsvlees verwerking importbeperkingen kalfsvlees e coli bacterie bse
Geplaatst

maandag 22 mei 2017 | 01.38 uur

Laatst gewijzigd

maandag 22 mei 2017 | 03.40 uur

Auteur

FD/Jan Verbeek/Ferry Mulder