Provincie Utrecht slechte betaler in 2016

Regio - De provincie Utrecht was in 2016 niet zo’n beste betaler, schrijft Cobouw, het weekblad voor de bouwnijverheid. Een op de drie facturen werd niet binnen de verplichte betalingstermijn van dertig dagen afgehandeld. 

Overheden moeten binnen dertig dagen betalen. En dat gaat steeds beter, blijkt uit cijfers van minister Kamp over 2016. Er is echter één negatieve uitschieter: de provincie Utrecht. Slechts twee van de drie facturen werden op tijd betaald. “Een negatieve uitschieter”, noemt de minister het. Een die zich volgens hem overigens wel laat verklaren.

De provincie Utrecht stapte begin 2016 namelijk over op een nieuw betalingssysteem. Door diverse opstartproblemen bleven vooral in het eerste kwartaal rekeningen langer liggen. Minister Kamp vertrouwt erop dat de provincie Utrecht dit jaar de meeste facturen gewoon weer op tijd betaalt.

Sinds 2009 houdt de minister van Economische Zaken het betaalgedrag van overheden in de gaten. Ondernemingen dienen nu eenmaal over voldoende liquide middelen te beschikken, en volgens Kamp is het dan ook “van essentieel belang” dat overheden op tijd betalen, binnen dertig dagen dus. “Overheden hebben een voorbeeldfunctie.”

Die voorbeeldfuncties maken ze ook steeds beter waar. Zo betalen ministeries in 95,1% van de gevallen op tijd. Provincies betalen gemiddeld 89,3% van de rekeningen binnen dertig dagen. Vooral Noord-Holland en Limburg deden het in 2016 een stuk beter dan het jaar ervoor.

Hoewel overkoepelende cijfers ontbreken, betalen ook gemeenten steeds beter, concludeert Kamp. Leveranciers vinden het echter nog wel lastig om facturen naar de juiste gemeentelijke afdeling te sturen, waardoor rekeningen langer blijven liggen dan nodig is. Andersom ligt er ook een taak voor gemeenten om beter te communiceren over de wijze waarop ondernemers hun facturen moeten indienen.

Bedrijven die niet op tijd betalen, hoeven niet bang te zijn dat ze het aan de stok krijgen met mededingingsautoriteit ACM. Even leek daar sprake van, toen de Tweede Kamer daar om vroeg, maar de ACM ziet geen rol voor zichzelf weggelegd als ‘betaalmoraalridder’, omdat de positie van de consument niet in het geding is.

Bron: Cobouw


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen provincie utrecht betalingstermijn minister kamp
Geplaatst

woensdag 19 juli 2017 | 01.31 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 19 juli 2017 | 02.44 uur

Auteur

Cobouw/Thomas van Belzen/Ferry Mulder


-advertentie-