Zoetermeer/Vinkeveen - Aannemingsmaatschappij Vobi uit Vinkeveen heeft in het afgelopen weekeinde zonder problemen een megaklus geklaard op de A12 bij Zoetermeer, schrijft Cobouw, het weekblad voor de bouwnijverheid, op haar website.

De A12 bij Zoetermeer werd afgelopen weekend afgesloten om 31 liggers voor station Lansingerland over de snelweg te plaatsen. Twee bouwkranen waren nodig om de loodzware liggers (172 ton) van 61 meter in te hijsen. Ondanks de soms zeer slechte weersomstandigheden – veel wind en regen in de nacht van vrijdag op zaterdag – verliepen de werkzaamheden voorspoedig. 

De liggers wogen eigenlijk 200 ton per stuk, maar dat dreigde een te grote belasting te worden bij het vervoer ervan. Aannemer Vobi bedacht volgens Cobouw, daarom samen met Spanbeton, een list waarbij het gewicht werd teruggebracht tot 172 ton, zonder aan draagkracht in te boeten.

De liggers zijn ook nog eens extra lang, omdat in de middenberm van de A12 geen middensteunpunt mocht komen. De hoofdoverspanning moest dus in een keer worden ontworpen. 

"In de afgelopen maanden zijn de liggers al vanuit Koudekerk aan den Rijn naar het opslagterrein in Lansingerland gebracht. Dit weekend konden ze daarom achter elkaar de A12 op worden gereden en door de twee bouwkranen worden ingehesen,” vertelt projectmanager Dennis Dierikx.

Kijk HIER voor een korte video over de voorbereidingen van de megaklus van afgelopen weekeinde.

In het weekend van 25 en 26 november a.s. wordt het spoor ten zuiden van de A12 overbrugd. Treinverkeer tussen Gouda en Den Haag is dan niet mogelijk.

Gemeente Zoetermeer en ProRail werken samen om het nieuwe station over de A12 aan te leggen. Eind 2018 komen spoor, RandstadRail, buslijnen, de A12 en fietsroutes samen bij het nieuwe vervoersknooppunt. Het station krijgt 700 gratis parkeerplekken en is berekend op 10.000 reizigers per dag.

Het project kost in totaal € 80 miljoen. Bouwbedrijf Vobi uit Vinkeveen tekende in juli 2016 het contract met een waarde van ruim € 30 miljoen. Spanbeton leverde de liggers.

De opdracht omvat de bouw van een viaduct over zowel de A12 als de spoorlijn Utrecht – Den Haag, inclusief de afwerking en een halte voor RandstadRail. Daarnaast worden de nieuwe perrons en de trappen en liften voor het NS-station door de bouwer gerealiseerd. De afronding is voorzien in de zomer van 2018.

Bron: Cobouw/Zoetermeers Dagblad Foto: Spanbeton


Trefwoorden: station lansingerland a12 vobi vinkeveen ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

dinsdag 22 augustus 2017 | 01.59 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 22 augustus 2017 | 03.39 uur

Auteur

Ferry Mulder