Open dag bij educatieboerderij Stal Bos

Mijdrecht - Op woensdag 18 oktober zetten verschillende educatieboeren in Nederland hun deuren open: Stal Bos in Mijdrecht is één van die bedrijven.

Bij Stal Bos van boerin Franny Bos in Mijdrecht kun je bijna 300 dieren ontmoeten. Ruim vertegenwoordigd zijn de melkkoeien, maar ook paarden, konijnen en poezen kijken je nieuwsgierig aan als je door de stallen en over het erf loopt. 

Met veel plezier en enthousiasme ontvangen educatieboeren gedurende het hele jaar klassen met leerlingen op hun bedrijf. Zij hebben hun bedrijf erop ingericht dat leerlingen veilig op het bedrijf kunnen verblijven en zo kennis kunnen maken met het boerenleven.

Tijdens de Dutch Agri Food Week zijn bezoekers van alle leeftijden welkom. Franny Bos: "Wij vinden het heel belangrijk om te laten zien hoe het werkt op een boerderij. Dat is niet hetzelfde op elke boerderij. De een doet zijn koeien naar buiten en haalt ze 's middags weer binnen. Wij vinden dat onze koeien zelf mogen kiezen. Wij houden van onze dieren en geven ze goed voedsel, zodat hetgeen ze produceren ook zo goed en zoveel mogelijk is."

De boerderij aan de Westerlandweg in Mijdrecht werd in 1912 gebouwd door opa Treur. Momenteel runt Franny Bos samen met haar man het boerenbedrijf. De volgende generatie – zoon en schoondochter werken al mee- staat al in de startblokken om het beheer ven het bedrijf over te nemen. Dit maakt Stal Bos tot een bijzonder familiebedrijf.

Franny: ”Het verzorgen van de dieren is het allermooiste. Het melkvee is onze grootste inkomstenbron, maar ook de andere activiteiten, zoals manege, pensionstalling, konijntjes en jonge poesjes verkopen, zijn belangrijk. Natuurlijk nemen bezoekers ook wel eens een paar eitjes mee van onze kippen." 

Over de activiteiten als educatieboer vertelt Franny dat het bedrijf "ieder jaar ook verschillende klasse (mag) verwelkomen, in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar en via de buitenschoolse opvang. Zij krijgen een rondleiding en ze mogen een konijntje of paard aaien. Wij leggen uit waar de melk vandaan komt en hoe onze melkrobot werkt."

Na de rondleiding krijgen de kinderen opdrachten over het voer, over de melk, over de paarden en over de kleine dieren. Tot haar verbazing denken sommige kinderen dat melk uit de winkel komt en dat ze geen idee hebben van herkomst. 

Kom jij ook een kijkje nemen bij een educatieboer bij jou in de buurt tijdens Dutch Agri Food Week? Onder het motto 'Our food: How it's made' vertellen de educatieboeren op woensdag 18 oktober verhalen uit de eerste hand over hoe Nederlandse boeren al het lekkere, gezonde en vooral veilige voedsel dat zij produceren, met respect voor natuur en
omgeving.

Stal Bos is te vinden aan de Westerlandweg 10 in Mijdrecht. Kijk voor meer informatie over Stal Bos op www.stalbos.com.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen mijdrecht westerlandweg mijdrecht dutch agri food week educatieboer
Geplaatst

maandag 09 oktober 2017 | 15.16 uur

Laatst gewijzigd

maandag 09 oktober 2017 | 16.56 uur

Auteur

Ferry Mulder