Politie schiet husky dood in Abcoude; dierenambulance teleurgesteld

Abcoude - Medewerkers van de Stichting Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland begrijpen niet dat de politie hen afgelopen zondag niet gebeld heeft over een losgebroken hond. De husky viel in een weiland bij Abcoude vee en vogels aan. Omdat het volgens de politie niet lukte om het beest te vangen, schoten agenten de hond neer. Het beest overleed aan z'n verwondingen.

De dierenambulance had de agenten goed kunnen assisteren, zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht. "Als wij eerder gebeld waren, hadden we het anders aangepakt en had de hond mogelijk nog kunnen leven."

Volgens de hulpverleners werden ze pas gebeld, toen het beest al dood was. "Ik trof een hond aan in een kruiwagen. We hebben de husky er daarna uit gehaald en bij ons op een brancard gelegd. We hebben de hond vervolgens schoongemaakt, zodat de eigenaar waardig afscheid kon nemen. De eigenaar stond daarbij, want die was er nog niet bij geweest. Het zijn dan gewoon heftige beelden die je zo ziet."

De dierenambulance vermoedt dat het beest mogelijk ook zonder schieten gevangen had kunnen worden. "Ik denk dat het anders had gekund. Het is teleurstellend dat we niet gebeld zijn, want sinds een jaar of twee zijn we ook gespecialiseeerd in het vangen van losgebroken honden. Dit had dus anders gekund!"

De dierenambulancemedewerkers zijn naar eigen zeggen getraind voor dit soort situaties. "We hadden met netten een gedeelte kunnen afsluiten. We hadden het beest kunnen lokken met bijvoorbeeld eten. Er waren dus meerdere opties geweest."

Wat de dierenambulance betreft is het laatste woord er nog niet over gezegd. "We gaan zeker contact opnemen met de politie en de gemeente. We zijn een serieuze instelling en hebben nu niet het gevoel dat we serieus worden genomen."

De politie benadrukt dat alles geprobeerd is, voordat er geschoten werd. "Het dier had veel schade aan vee en vogels aangericht en liet zich niet lokken. Het bleef achter het vee aangaan. We hebben meerdere pogingen gedaan om de hond te vangen. Om te voorkomen dat deze nog meer schade aan zou richten, is besloten op de hond te schieten."

Bron: RTV Utrecht


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen abcoude husky
Geplaatst

donderdag 12 oktober 2017 | 01.23 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 12 oktober 2017 | 02.33 uur

Auteur

Ferry Mulder