Abcoude - Begin dit jaar is kunstschilder Wietze Dorsman in Abcoude komen wonen. Hij wil de inwoners graag kennis laten maken met zijn kleurige werk. Hij exposeert daarom zijn werk van 12 november tot vrijdag 15 december a.s. in het pand 'Abcoude Proof', de voormalige supermarkt Koot, aan de Dorpsstraat in Abcoude.

Dorsman vindt zijn inspiratie vrijwel altijd buiten de deur en hij werkt ook graag buiten. Tot de onderwerpen die hem aanspreken behoren bloemen, liefst in grote hoeveelheden. Hele velden vol tulpen, hyacinten of klaprozen: het zijn ware kleurexplosies die hem uitdagen om een vertaling op het doek te maken.

Hij hanteert daarbij verschillende technieken, kwast, paletmes, plamuurmes. Soms laat hij de verf zijn eigen weg zoeken en is het onderwerp alleen nog de aanleiding voor een spel van kleuren. Zijn schilderijen maakt hij in olieverf. Hij zet ze ter plekke op.

Hij gaat met zijn ezel, schildersdoek en kist naar Hillegom of Lisse en vraagt aan de bollentelers of hij op hun terrein een dagje mag schilderen. Of hij neemt zijn spullen mee naar Frankrijk om daar de klaprozenvelden of oude fabrieken vast te leggen. Hij houdt van de dynamiek van het directe schilderen naar de waarneming, ook als hij deze vertaalt in een semi abstract werk. 

Dorsman werd op 25 februari 1950 geboren in Echteld, in de Betuwe. Hij studeerde van 1968 tot 1974 aan de Technische Universiteit Delft. Van 1975 tot 1980 had hij teken- en schilderles aan de 'Vrije Academie' in Den Haag en volgde daarna vele cursussen en privé-lessen.

Hij heeft een atelier in Amsterdam in de broedplaats 'Retort' waar hij tussen 50 collega's werkt. 

De expositie van het werk van Dorsman is geopend van woensdag t/m zaterdag van 09:00 tot 18:00 uur.

Foto's: wietzedorsman.nl


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen abcoude abcoude proof expositie wietze dorsman
Geplaatst

woensdag 08 november 2017 | 02.09 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 08 november 2017 | 02.25 uur

Auteur

Ferry Mulder