Inloopavond over prostaatkanker in kader Movember

De Ronde Venen - Inloophuis 't Anker organiseert in het kader van Movember een informatieavond over prostaatkanker. De informatieavond vindt plaats op dinsdag 28 november a.s. in het Oude Parochiehuis aan de Bozenhoven 152 in Mijdrecht. Inloop is vanaf 19:30 uur. 

De avond zal worden ingeleid door Dr. Peter Vegt, uroloog van de Andros Mannenkliniek in Amsterdam. Een specialist met meer dan 30 jaar ervaring in de urologie.

De informatieavond is een avond voor en door mannen (en belangstellende partners natuurlijk).

Sinds een aantal jaren wordt in de maand november bijzondere aandacht besteed aan het probleem prostaatkanker. In Melbourne (Australië) werd in 2003 de Movember Foundation opgericht ter ondersteuning van de aandacht voor dit probleem, met als actiepunt alle mannen te vragen in de maand november 30 dagen hun snor te laten staan. Met de beginletter van het Franse woord moustache (snor) werd vanaf die tijd november aangeduid als Movember.

Deze stichting heeft sindsdien in veel landen, ook in Nederland, navolging gekregen. Zij stelt zich nu ten doel de vroege opsporing van prostaatkanker en het zoeken en vinden van steeds effectievere behandelingen.

Enkele feiten over deze aandoening, voor patiënten en hun naasten vast wel bekend, maar voor gezonde mannen vanaf 50 jaar goed om kennis van te nemen: 

De prostaat is een klein orgaan onder aan de blaas bij mannen, dat in de loop van het leven langzaam groeit. Dit kan goedaardig zijn, maar helaas ook kwaadaardig. De kans op kwaadaardigheid is ongeveer 1 op 10. 

Jaarlijks komen er zo’n 12.000 nieuwe gevallen aan het licht. In 2015 was het aantal sterfgevallen aan prostaatkanker zo’n 2.650. Bij toenemende leeftijd neemt de kans om te sterven aan prostaatkanker toe (tot 1 op 1.000 bij mannen boven 90 jaar).

Waar moet men op bedacht zijn? Om te beginnen kan er ongerustheid ontstaan wanneer deze ziekte in de familie voorkomt. Soms ook wanneer een leeftijdsgenoot door deze ziekte wordt getroffen. Soms is er sprake van moeite met plassen. Ook kan bij een routinebezoek aan de huisarts de prostaat als leeftijdsverschijnsel ter sprake komen.

De huisarts kan beginnen met een eenvoudig onderzoek (rectaal voelen) en een bloedonderzoek naar PSA (prostaat specifiek antigeen), een eiwit dat door prostaatcellen wordt geproduceerd. Is dit gehalte PSA in het bloed te hoog (boven de 4 à 5) dan kan de huisarts doorverwijzen naar een uroloog. Deze kan met biopten (stukjes weefsel uit de prostaat) en echoscopie de diagnose verder
invullen. 

Bedacht moet worden dat dit PSA-gehalte ook stijgt met het ouder worden. Ook het denkbeeld dat mannen beneden de 50 jaar geen prostaatkanker zouden kunnen krijgen is onjuist, hoewel de kans veel geringer is. Bovendien schuilt in verhoogd PSA ook onzekerheid: van 100 mannen boven de 50 jaar is bij 80 mannen het PSA lager dan 4 en toch kan hier één geval van prostaatkanker bij zijn. Bij de overige 20 mannen met PSA hoger dan 4 zijn er ten hoogste 4 gevallen van prostaatkanker.

Ben je man en ben je geïnteresseerd in prostaatklachten, dan ben je op 28 november van harte welkom op de informatieavond in het Oude Parochiehuis,


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen mijdrecht prostaatkanker informatieavond peter vegt
Geplaatst

woensdag 22 november 2017 | 01.59 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 22 november 2017 | 08.34 uur

Auteur

Ferry Mulder