Greenpeace: Mijdrechts bedrijf kocht 'bloedhout'

Mijdrecht - Trouw schrijft dat Greenpeace twee bedrijven, waaronder een uit Mijdrecht, ervan beschuldigt 'bloedhout' uit Brazilië te hebben gekocht. 'Bloedhout' is Braziliaans hout waarvoor natuurbeschermers en dorpelingen zijn omgebracht.

De boosdoener is volgens het Greenpeace-rapport 'Blood-stained timber' (Van bloed doordrenkt hout) de Braziliaanse houtproducent Cedroarana. De Braziliaanse justitie heeft de directeur er in mei van beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot de moord op negen dorpelingen in de westelijke deelstaat Mato Grosso. Directeur Valdelir João de Souza is inmiddels voortvluchtig.

Zijn bedrijf verkocht hout aan bedrijven in onder andere de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Duitsland, België en ook Nederland. Ook na de aanklacht kochten, volgens het artikel in Trouw, houthandel Van der Hoek uit Hazerswoude en Derlage Junior Hout v.o.f. uit Mijdrecht hout van Cedroarana.

Greenpeace Nederland heeft, volgens Trouw, kritiek op de NVWA. Deze zou de Europese houtverordening, de wet die het verbiedt om illegaal gekapt hout op de markt te brengen, niet handhaven. In juli stapte de organisatie naar de bestuursrechter om af te dwingen dat de NVWA sancties treft tegen bedrijven die de regels overtreden. 

Directeur Corné van der Hoek van de gelijknamige houthandel zegt desgevraagd: "Op het moment dat wij de laatste bestelling bij deze houthandel in Brazilië plaatsten, waren we niet bekend met de verdenkingen. Zodra we hiervan op de hoogte werden gesteld door Greenpeace, hebben wij de houtimport van Cedroarana onmiddellijk stopgezet."

Volgens Trouw wil Derlage Junior Hout geen reactie geven, maar verklaarde het een week geleden aan Greenpeace dat ook zijn handel met Cedroarana conform de regels was.

De NVWA weigerde op te treden tegen de bedrijven en stelde dat de houtverordening nieuw is en dat de bedrijven tijd moeten krijgen om hun bedrijfsvoering aan te passen.

Een van de problemen waar de NVWA mee kampt is capaciteitsgebrek. Er zijn maar twee volledige arbeidsplaatsen beschikbaar voor de controle van de houtbedrijven. Het gaat volgens Nora van der Hoeven, campagneleider bossen van Greenpeace, om zo'n 5.000 grote en kleine bedrijven.

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 deelt de zorgen van Greenpeace en gaat opheldering vragen aan minister Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

Bron: Trouw


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen mijdrecht greenpeace bloedhout europese houtverordening tjeerd de groot
Geplaatst

maandag 04 december 2017 | 02.00 uur

Laatst gewijzigd

maandag 04 december 2017 | 02.39 uur

Auteur

Trouw/Ubags Wies/Ferry Mulder