Op 'Blue Monday' hardlopen in Vinkeveen tegen depressie

Vinkeveen - Maandag 15 januari a.s. is het 'Blue Monday', zogenaamd de meest sombere dag van het jaar. Dit jaar zetten rond de tweehonderd hardlopers zich in voor MIND, om aandacht te vragen voor de ernst van een depressie. MIND is een online community waar mensen met een depressie en hun naasten ervaringen kunnen delen én met elkaar in contact kunnen komen. 

Door het hele land worden de Runs georganiseerd om geld op te halen voor betere hulp aan mensen met depressie. Zo zijn er Runs in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Weert, Zwolle en in 10 andere gemeenten, er is een Walk in Goirle en in Delft doen mensen een ‘koudwaterduik’ onder leiding van een ervaringsdeskundige depressie. Dat meldt MIND. 

MIND vraagt ieder jaar op Blue Monday aandacht voor somberheid en depressie. Dit doet de organisatie door tips om met sombere gedachten om te gaan te delen, een online Blue Monday Challenge te organiseren, en zoals dit jaar door hardlopers te vragen geld in te zamelen voor de supportgroepen van de Depressie Vereniging, zodat mensen met een depressie steun bij elkaar kunnen vinden.

Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND en Korrelatie: “Bijna één op de 5 Nederlanders krijgt ooit in het leven te maken met een depressie. Een supportgroep kan een belangrijke rol (gaan) spelen in iemands leven. Het zorgt voor herkenning en erkenning. En het draagt bij aan herstel.”

De MIND Blue Monday Runs worden allemaal georganiseerd door running therapeuten, mensen die zelf of via hun omgeving ervaring hebben met depressie en medewerkers van ggz-instellingen.

In Vinkeveen organiseert Jonnie Ploeg een MIND Blue Monday Run: ”Ik weet zelf hoe het is om depressief te zijn en ’s ochtends wakker te worden met een gevoel van: ‘Waar doe ik het allemaal voor?’ Hardlopen heeft mij, keer op keer, weer in beweging gezet en langzaam kwam mijn gevoel van eigenwaarde weer terug. Depressief zijn maakt eenzaam en het is moeilijk aan vrienden uit te leggen. Depressief zijn maakt je slachtoffer, moedeloos, maar vooral: Je komt niet meer vooruit en weet niet hoe je jezelf er weer uit kunt halen. Runningtherapie kan helpen om jezelf te bevrijden van de somberheid en stress en durf je de toekomst weer aan te kijken.”

Deelnemers aan de MIND Blue Monday Run Vinkeveen zijn welkom van 10:00 tot 13:00 uur. Het startpunt is het Koffiehuis De Goede Morgen op de camping ‘De Tachtig Morgen’ aan de Vinkenkade 75 in Vinkeveen. Er staat koffie en zelfgemaakte taart klaar!

Kijk HIER voor meer informatie en/of aanmelding.

Het is geen officiële wedstrijdloop, maar een sponsorloop voor MIND Blue. De afstand van 1 rondje varieert van 1 tot 5 km.

Al het ingezamelde geld van deze Blue Monday Run stelt MIND beschikbaar voor het uitbreiden en doorontwikkelen van de supportgroepen van de Depressie Vereniging. In deze groepen vertellen mensen elkaar hoe zij leven met hun depressie. Zo'n groep kan een belangrijke rol (gaan) spelen in iemands leven. Het zorgt voor herkenning en erkenning. En het draagt bij aan herstel. 

Op dit moment zijn er al bijna 60 supportgroepen in heel Nederland. Om deze supportgroepen te laten bestaan en uit te kunnen breiden, is geld nodig. Voor € 200 kan een persoon het hele jaar deelnemen aan zo'n groep. 


Trefwoorden: blue monday depressie vinkeveen ronde venen rtv ronde venen jonnie ploeg
Geplaatst

woensdag 10 januari 2018 | 00.12 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 10 januari 2018 | 00.39 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-