Rechter verbiedt vergassen ganzen in provincie Utrecht

Regio - De provincie Utrecht mag niet doorgaan met het vergassen van drie soorten ganzen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald in een zaak die was aangespannen door de Faunabescherming.

De Faunabescherming voerde aan dat het een extreme bestrijdingsmethode is, waarvan de noodzaak onvoldoende was onderbouwd. Volgens de organisatie is er geen bewijs dat het vergassen van jaarlijks duizenden ganzen de populatie in de provincie Utrecht kan verkleinen en ook niet dat door boeren geclaimde landbouwschade daardoor sterk afneemt.

Het gaat om grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen. De Faunabescherming verwacht dat de uitspraak van de rechtbank in Utrecht gevolgen zal hebben voor andere provincies.

De Raad van State tikte de provincie Utrecht al eerder op de vingers vanwege de manier waarop ganzen worden bestreden. De provincie had echter voor de zomermaanden van dit jaar toch weer toestemming geven de dieren te vergassen.


Trefwoorden: vergassen ganzen raad van state rechtbank utrecht grauwe gans provincie utrecht ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

donderdag 22 maart 2018 | 21.57 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 22 maart 2018 | 22.04 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-