Komende woensdag rondleidingen op Fort bij Abcoude

Abcoude - Komende woensdag, 9 mei, is het Fort bij Abcoude open, en vinden rondleidingen plaats. 

Het aan de Molenweg 19 te Abcoude gelegen fort is dan open voor bezoekers van 13:00 tot 17:00 uur. De laatste rondleiding is om 16:00 uur.

Tijdens de rondleiding worden onder andere de kruitmagazijnen, de expositieruimte en het gerenoveerde oostelijk oreillon bezocht. De rondleiders besteden tijdens de rondleidingen ook aandacht aan de op het fort aanwezige bijzondere fauna en flora.

Tevens wordt tijdens de rondleiding een uitkijkplatform bezocht, van waar men het inundatiegebied van het Fort bij Abcoude ten oosten van Abcoude tot aan Fort Nigtevecht kan overzien.

Het Fort Abcoude is een van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Het fort is het eerst gebouwde fort van deze stelling. Het tussen 1883 en 1886 gebouwde fort zou als bouwmodel dienen voor de overige forten van de Stelling van Amsterdam.

Het verloor echter meteen na de oplevering zijn functie als artilleriefort door de uitvinding van de brisantgranaat. Er is toen een ander bouwmodel voor de overige forten ontwikkeld. Het fort heeft gedurende de Eerste Wereldoorlog als infanteriefort gefunctioneerd. 

Het Fort bij Abcoude staat als onderdeel van de Stelling van Amsterdam op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

Het fort is in de maanden juni, juli en augustus elke tweede zaterdagmiddag van de maand open voor bezoekers van 13:00 tot 17:00 uur. Voorts is op het buitenfort, het in de genieloods gevestigde paviljoen van het viscentrum open voor de bezoekers van het fort.

In de maand september is het fort van 10:00 tot 17:00 uur open voor bezoekers op zaterdag en zondag 8 en 9 september 2018 (Open Monumentendagen) en op zondag 23 september 2018 (Fortendag).


Trefwoorden: paviljoen viscentrum werelderfgoed unesco stelling van amsterdam fort bij abcoude abcoude ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

donderdag 03 mei 2018 | 02.32 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 03 mei 2018 | 01.45 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-