Gemeente gaat weer graven ruimen

De Ronde Venen - De gemeente gaat weer graven ruimen op de drie algemene begraafplaatsen in De Ronde Venen. Dat schrijft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad. Volgens het college is er een behoorlijk aantal algemene graven waarvan de termijn van de grafrechten verlopen is. Vorig jaar ruimde de gemeente voor het eerst particuliere graven.

Dit jaar gaat de gemeente algemene graven en een aantal particulier graven ruimen. De belanghebbenden zijn volgens het college, conform de wet minimaal 1 jaar voor ruiming met informatiebordjes bij de perken geïnformeerd over het verlopen van de grafrechten. Daarnaast zijn belanghebbenden die bij gemeente bekend zijn per brief geïnformeerd.

In die brief heeft de gemeente de belanghebbenden verschillende opties voorgelegd: een nieuw graf aanschaffen en het stoffelijk overschot laten herbegraven of het laten cremeren, of volledig afstand doen van het graf. In dat laatste geval wordt het graf geruimd door de gemeente.

Bij het ruimen wordt een eventueel gedenkteken verwijderd en worden de stoffelijke resten overgebracht in een verzamelgraf.

Het college is van plan na 1 oktober a.s. te starten met ruimen.

Op de algemene begraafplaats In Wilnis gaat het om 341 personen en om 7 particuliere graven met 10 personen. Daarnaast worden nog 4 personen herbegraven in een particulier graf en wordt 1 persoon gecremeerd.

In Abcoude gaat het om 116 algemene graven met 230 personen en 8 particulier graven met 12 personen. Er is 1 herbegrafenis op een andere begraafplaats. Daarnaast vindt1 bijzetting in een bestaand particulier graf plaats en 1 graf dat niet geruimd mag worden van justitie i.v.m. een onbekend persoon.

In Baambrugge gaat het om 12 graven met 26 personen. Daarnaast worden nog 3 personen begraven in een particulier graf en wordt 1 asbus opgehaald door de belanghebbende.

Het college zegt toe dat de ruimingswerkzaamheden duidelijk afgeschermd en niet direct zichtbaar voor omstanders zullen worden uitgevoerd.

Om nabestaanden die afstand gedaan hebben van een graf toch een mogelijkheid te bieden om
hun dierbaren te gedenken, is er een gedenkboom waaraan een koperen blaadje gekocht kan worden.


Trefwoorden: gedenkboom graven ruimen algemene begraafplaats abcoude algemene begraafplaats baambrugge algemene begraafplaats wilnis wilnis baambrugge abcoude ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

woensdag 11 juli 2018 | 17.09 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 11 juli 2018 | 16.38 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-