De Ronde Venen - De Bond Heemschut, die zich richt op de bescherming van cultuurmonumenten in Nederland, maakt zich zorgen over drie monumenten in De Ronde Venen. In een artikel over agrarisch erfgoed in De Ronde Venen, in het laatste kwartaalblad van de vereniging, geeft de vereniging haar zorgen weer.

Over het eerste object, een unieke ronde veestal aan de Provincialeweg 14 bij Vinkeveen, schrijft Karel Loeff het volgende: 'Een stil drama aan de Provincialeweg 14 in Vinkeveen, gemeente, gemeente De Ronde Venen. Waar in 2006 nog een unieke ronde veestal stond, rest nu sinds dit voorjaar een aantal deels ingestorte muren en een berg riet. waaronder de restanten van de kap.' Volgens Loeff was het ontwerp van de stal vernieuwend ten opzichte van de traditionele rechthoekige stallen: er was meer ruimte tussen de koeien om te melken en het voederen was eenvoudiger.

Het tweede object is een soortgelijke stal aan de Bovendijk 31 in Wilnis, die volgens Heemschut al eerder verloren is gegaan. De eigenaar van de stal, die op hoge leeftijd is, heeft de instandhouding op zijn beloop gelaten. Een zware storm deed dit voorjaar de rest. Heemchut pleit er voor de stal te verplaatsen naar het Openluchtmuseum, het Rundveemuseum, of naar een andere locatie.

Het derde object tenslotte, is de kop-rompboerderij aan de Industrieweg 30 in Mijdrecht. Deze stamt uit 1879 en is volgens Heemschut van een voor de provincie Utrecht uitzonderlijk bouwtype. De boerderij werd zo licht mogelijk uitgevoerd in verband met de slappe bodem. Een extra stoep voor de hoofdingang werd in de loop der tijd noodzakelijk.

Het is hier echter niet de verzakking die deze boerderij parten speelt, maar het slechte onderhoud aan het rieten dak, schrijft Loeff. Inmiddels vallen de gaten erin. Volgens Heemschut lijkt hier instandhouding onwil van de eigenaar. De gemeente heeft de eigenaar van de boerderij inmiddels een zogeheten 'aanschrijving' gestuurd. Met een dwangsom probeert de gemeente daarmee grip te krijgen op de situatie.

De Bond Heemschut is positief over het handelen van de gemeente. Loeff schrijft dat 'een compliment aan de gemeente De Ronde Venen voor haar kordate optreden in deze op zijn plaats is.' 

Heemschut hoopt in deze op resultaat en meldt dat ze van zich zal laten horen indien stappen gezet moeten worden tot behoud van de rijksmonumenten.

Bron: Heemschut

 


Trefwoorden: industrieweg 30 mijdrecht bovendijk 31 wilnis provincialeweg 14 vinkeveen cultuurmonument agrarisch erfgoed mijdrecht wilnis vinkeveen ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

vrijdag 07 september 2018 | 16.13 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 07 september 2018 | 15.55 uur

Auteur

Heemschut/Karel Loeff/Ferry Mulder


-advertentie-