Inspanningen en offers Canadese militairen herdacht

De Ronde Venen - Leden van het Royal Canadian Legion reiken zaterdag 3 november a.s. bij de Jumbo in Wilnis klaprozen uit aan het winkelend publiek. Daarmee wordt stilgestaan bij de enorme inspanningen die Canadese militairen en andere geallieerden hebben verricht om Nederland in 1945 te bevrijden en bij de offers die daarbij zijn gebracht.

Burgemeester Maarten Divendal kreeg woensdag 31 oktober jl. een poppy (papieren klaproos) opgespeld door Reinier Groeneveld en Ruud Janssen van de Royal Canadian Legion.

Canadese militairen hebben in 1945 een grote rol gespeeld bij de bevrijding van Nederland. De drie Canadese begraafplaatsen in Nederland, Bergen op Zoom, Groesbeek en Holten, zijn daar het stille bewijs van. Daarnaast liggen er verspreid over Nederland Canadese militairen begraven, onder andere in Wilnis, waar drie mannen liggen begraven die in 1943 omkwamen bij het neerstorten van hun Vickers Wellington bommenwerper.

Om de herinnering aan de inspanningen van de Canadezen levend te houden en om de Canadese veteranen te ondersteunen is de Royal Canadian Legion opgericht, waarvan sinds 2003 de Nederlandse tak bestaat. De klaproos komt terug in het logo van het Legion en staat symbool voor herdenken.

Reinier Groeneveld is sinds 2016 lid van de Royal Canadian Legion. ,,In de landen van het Gemenebest, waaronder Canada, is 11 november sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog een dag van herdenking, de zogeheten Remembrance Day. Gedurende de twee weken voorafgaand aan 11 november draagt de bevolking een poppy als symbool van herdenking. Onze vrijheid hebben we voor een groot deel te danken aan de inspanningen en offers die gedaan zijn door Canadese soldaten."

De Nederlandse tak van de Legion wil graag, naar Canadese traditie, de inwoners van De Ronde Venen een poppy aanbieden. Hierbij is Wilnis, gezien de historische band met Canada, een passende plek om dit te doen.’’

Zaterdag 3 november a.s. staat de hele dag een Jeep uit de Tweede Wereldoorlog bij de Jumbo in Wilnis. Groeneveld reikt dan samen met enkele andere leden van het Royal Canadian Legion poppies uit aan het publiek.

Op de foto: Reinier Groeneveld (rechts) speldt burgemeester Divendal de papieren klaproos op. Links Ruud Janssen. 


Trefwoorden: remembrance day vickers wellington poppy wilnis canada bevrijding ronde venen tweede wereldoorlog ronde venen rtv ronde venen ruud janssen reinier groeneveld burgemeester maarten divendal
Geplaatst

donderdag 01 november 2018 | 15.58 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 01 november 2018 | 15.12 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-