De Ronde Venen - Metselen, programmeren, fietsen repareren en timmeren; tijdens de Techniek Driedaagse volgden meer dan drieduizend leerlingen technische workshops. Plezier in het vak staat centraal. Minister Slob bracht een bezoek en sprak zijn lof uit over hetgeen daar gebeurde.
“Hier wordt enthousiasme voor techniek gezaaid’’, zei hij.

Wie vorige week binnenkwam bij de loods van FN Kempen aan de Oosterlandweg in Mijdrecht,
stapte midden in een bruisende bedrijvigheid. Het geluid van tikkende hamers, trillende
boormachines en elektrische apparaten. Toch voerde één soort geluid de boventoon: gelach. Meer dan drieduizend kinderen en honderden vrijwilligers maakten plezier met het aanbod van tientallen technische workshops. 

Zo kregen Jurriaan en Lars binnen de branchegroep Automotive de opdracht tot het uitvoeren van een APK-keuring bij een auto. Ze controleren de werking van de handrem, de ruitenwissers en het oliepeil. Als ze de remlichten moeten controleren, raakt Jurriaan een beetje in de war. “Wat is dan het rempedaal?’’, vraagt hij aan een van de vrijwilligers die de activiteit begeleidt. Jurriaan gokt op het meest linker pedaal. “Dat is een pedaal wat ik mijn vader heel vaak zie gebruiken’’, zegt hij.

De vrijwilliger geeft Jurriaan en Lars een uitleg over koppelen, schakelen, remmen en gasgeven. De jongens ontdekken dat het rempedaal dus in het midden zit. “En dat klopt ook!’’, roept Lars blij. “Als Jurriaan erop drukt, gaat er achterop een lampje branden. De remlichten werken dus ook.’’

Daar is de vrijwilliger het niet helemaal mee eens. “Je zou twee lichten moeten zien en nu brandt
er maar één. Dat betekent dat er toch één stuk is. Kun jij zien welke kapot is? Links of rechts?’’ Lars spiekt gauw op zijn handen; aan zijn linkerhand vormen zijn duim en wijsvinger de letter L.
“Links!’’, roept hij. “We moeten opschrijven dat ze links moeten repareren!’’ 

De blije gezichten op de Techniek Driedaagse waren niet alleen van kinderen, ouders, vrijwilligers
en ondernemers, maar ook van minister Arie Slob van Basis- en Middelbaar Onderwijs en Media.
Hij was enorm onder de indruk van het grote aantal professionals dat vrijwillig tijd, geld en energie beschikbaar stelt om de technische workshops aan leerlingen te geven.

“Al deze vrijwilligers dragen hun liefde voor de techniek in persoon over’’, zei hij. “Zij dienen voor al deze leerlingen als voorbeeld; om te laten zien dat werken in de technische sector heel erg leuk is. Ik vind het mooi dat ik dit mooie evenement mag promoten met mijn aanwezigheid. Complimenten aan eenieder die daar zijn steentje aan bijgedragen heeft.’’

Kijk voor informatie over de Techniek Driedaagse op www.technetamstelenvenen.nl.

Kijk HIER voor ons verslag van de Techniek Driedaagse.


Trefwoorden: techniek driedaagse mijdrecht ronde venen rtv ronde venen minister slob
Geplaatst

vrijdag 16 november 2018 | 01.15 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 16 november 2018 | 00.35 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-