12.000 banen weg bij Bayer

Leverkusen (D)/Mijdrecht - Het Duitse chemie- en farmaconcern Bayer gaat op de schop. Daarbij verdwijnen de komende jaren 12.000 banen, zo'n tien procent van het totaal bij Bayer, meldt de NOS op haar website.

Het merendeel van de banen sneuvelt in Duitsland en bij de divisie gewasbescherming. De divisie diergeneeskunde wordt verkocht. Ook wordt gekeken naar het afstoten van Dr. Scholl (voetverzorging) en Coppertone (zonnebrandproducten).

De redenen voor de ingrijpende herstructurering zijn kosten. Begin dit jaar nam Bayer het Amerikaanse Monsanto voor € 59 miljard over. De fusie en de aangekondigde reorganisatie moeten samen over vier jaar een structurele besparing opleveren van € 2,6 miljard.

In andere delen van het bedrijf gaat Bayer juist meer investeren, tot eind 2022 voor € 35 miljard, vooral in onderzoek en ontwikkeling. Bayer wil zich naar eigen zeggen zo goed mogelijk voor de toekomst klaarstomen als life sciences bedrijf.

Door de overname van Monsanto is het bedrijf de grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden ter wereld, maar heeft het met het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto wel een hele reeks claims en vonnissen aan de broek hangen. Door alle ophef rond Roundup heeft het aandeel Bayer meer dan een derde van zijn koers verloren. Mede daardoor is de reorganisatie nodig.

Bij Bayer werken wereldwijd 118.000 mensen. Niet duidelijk is of de reorganisatie ook Nederland zal raken. Bayer heeft een vijftal vestigingen, in Mijdrecht, Maastricht, Enkhuizen, Wageningen en Amsterdam.

In de Bayer-vestiging op het bedrijventerrein Mijdrecht werken ruim 300 medewerkers voor de divisies Pharmaceuticals, Consumer Health, Crop Science en de business unit Animal Health, met name op het gebied van marketing, verkoop, klantenservices, registratie en ondersteunende diensten.

Bron: NOS Foto: Google Maps


Trefwoorden: reorganisatie bedrijventerrein mijdrecht mijdrecht ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

vrijdag 30 november 2018 | 01.12 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 30 november 2018 | 00.31 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-