Nieuwe Hollandse Waterlinie voorgedragen als UNESCO Werelderfgoed

Regio - Als het aan het Nederlandse kabinet ligt, moet de Nieuwe Hollandse Waterlinie Werelderfgoed worden. Afgelopen maandag werd het verzoek daartoe bij UNESCO in Parijs ingediend.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt door 25 gemeenten in Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland. De Stelling van Amsterdam vormt het sluitstuk. De linie is sinds de 19e eeuw aangelegd en bestaat uit een stelsel van forten, kazematten en sluizen die het mogelijk maakten om delen van Nederland onder water te zetten. Het westen van het land zou daardoor onbereikbaar raken voor vijandelijke legers op de grond. Het systeem is uniek in de wereld.

De verdedigingslinie is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Die staat al sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst. Nederland is sinds 2014 bezig om de werelderfgoedstatus binnen te halen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is al meer dan € 200 miljoen besteed aan het restaureren en toegankelijk maken van de vele bouwwerken.

In december vorig jaar besloot het kabinet de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst. In mei 2020 wordt duidelijk of de antieke verdedigingslijn de status daadwerkelijk krijgt.

Op de foto: Fort Spion in Oud-Loosdrecht is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen nieuwe hollandse waterlinie unesco wereld erfgoed stelling van amsterdam
Geplaatst

dinsdag 29 januari 2019 | 00.51 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 29 januari 2019 | 00.18 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-