Uithoorn - Vereniging Hendrick de Keyser heeft met steun van de BankGiro Loterij het bijzondere woonhuis aan de Thamerlaan 14 in Uithoorn weten te redden van de sloop.

Het huis staat bekend als het eerste uitgevoerde woonhuisontwerp van de grondlegger van de Amsterdamse School, architect Michel de Klerk. Door leegstand, vandalisme en een brand raakte het huis recent in steeds slechtere staat. Het werd aangeboden ter afbraak, als ‘buitenkans’ voor nieuwbouw.

Erfgoedvereniging Heemschut kwam het op het spoor, voerde actie en sprak haar zorgen uit over het verlies van dit karakteristieke pand. De aankoop door ‘Hendrick de Keyser’ heeft het huis gered van de sloop en heeft het van een toekomst verzekerd.

Vereniging Hendrick de Keyser redt, restaureert en verhuurt historische huizen. De Vereniging bezit woonhuizen in vrijwel alle bouwstijlen, maar tot op heden ontbrak een gebouw in de invloedrijke Amsterdamse Schoolstijl.

Deze vroeg 20ste-eeuwse stroming in de Nederlandse architectuur kenmerkt zich door expressief gebruik van baksteen, uitspringende hoeken en erkers, decoratieve details en warm kleurgebruik in het interieur. Michel de Klerk (1884-1923), een ontwerper met spectaculair talent voor decoratief detail, was één van de belangrijkste voortrekkers van deze stijl. Beroemde Amsterdamse voorbeelden, mede van zijn hand, zijn het Scheepvaarthuis en de arbeiderswoningen ‘Het Schip’.

Michel de Klerk overleed plotseling op jonge leeftijd in 1923. De Amsterdamse School verloor hiermee haar belangrijkste boegbeeld, al zou de bouwstijl nog meer dan een decennium enorme invloed uitoefenen op de bouwkunst in ons land.

Over de bouwgeschiedenis van het huis in Uithoorn is weinig bekend. Het kleine pand, van amper 9 bij 9 meter, werd in 1911 voor diamantslijper Jesaia Hamburger gerealiseerd op een nieuwbouwterrein in de weilanden. Het tamelijk sobere exterieur is niet helemaal uitgevoerd zoals op de bouwtekeningen. Het vertoont al karakteristieke trekken van de Amsterdamse Schoolstijl zoals de vooruitspringende hoek waarop de schoorsteen is gepositioneerd, de expressieve afwerking van de houten kozijnen, en de decoratieve dakgoot.

Het inmiddels honderd jaar oude huisje behoeft dringend restauratie. Directeur Carlo Huijts van ‘Hendrick de Keyser’: ‘We hebben dit architectonisch belangwekkende huisje nog net op tijd kunnen redden van sloop. Dit kon alleen omdat er dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij geld was voor de aankoop. Een zorgvuldige restauratie zal het pand nu terugbrengen in oorspronkelijke staat’.

Heemschut kwam dit unieke ontwerp in de zomer van 2018 op het spoor toen het op Funda werd aangeboden voor sloop. De aankoop van De Keyser is een bekroning na maandenlang actievoeren. Heemschut is erg trots op dit resultaat, meldt het in een persbericht.

Foto's: Erfgoedvereniging Heemschut


Trefwoorden: amsterdamse school uithoorn ronde venen rtv ronde venen carlo huijts jesaia hamburger michel de klerk
Geplaatst

donderdag 21 februari 2019 | 02.24 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 21 februari 2019 | 01.39 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-