Nieuw Waterliniepad geopend

Regio - Op vrijdag 1 maart jl. is op de Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht het nieuwe Waterliniepad geopend, meldt de website wandelnet.nl.  In dit Lange-Afstand-Wandelpad zijn twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en het Streekpad Stelling van Amsterdam samengevoegd tot één aantrekkelijke route met een lengte van 350 kilometer.

Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) en de twee padcoördinatoren overhandigden vol trots de eerste drie exemplaren van de gids waarin de route uitgebreid wordt beschreven aan Joke Geldhof, (gedeputeerden provincie Noord-Holland), Maarten Divendal (burgemeester De Ronde Venen) en Roland van Vugt (wethouder gemeente Altena).

Burgemeester Divendal is bij dit project betrokken als ‘ambassadeur recreatieve benutting’ namens de provincie Utrecht, Utrechtse gemeenten en waterschappen die samenwerken in het 'Pact van Ruigenhoek’. 

Wandelaars kunnen in zestien etappes van Volendam via Utrecht naar Dordrecht lopen. Het pad gaat langs forten, sluizen, bunkers, vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Een groot deel van de route loopt door De Ronde Venen.

Het Waterliniepad is het eerste gezamenlijke product van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De forten, het landschap en de waterwegen van de Stelling van Amsterdam maken sinds 1996 deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO. De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de nominatie om ook toe te treden. Om het publiek optimaal te laten genieten van de voormalige verdedigingslinies, zijn de twee bestaande wandelroutes samengevoegd, uitgebreid en verbeterd.

De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen langs de route vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Wandelaars zijn welkom bij veel van de 95 forten voor een drankje, hapje of een overnachting. 

De in 2018 geopende fiets- en wandelbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht vormt een belangrijke schakel in het Waterliniepad. Deze legt de verbinding tussen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

Langs het Waterliniepad liggen verschillende steden en oude vestingstadjes. Denk aan Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. Het pad loopt onder meer door de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek en het Nationale Park de Biesbosch.

Het Waterliniepad heeft in twee richtingen bewegwijzering. Die bestaat uit wit-rode markering.

De route is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland en de pacten van Ruigenhoek en Loevestein, dankzij de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers en met medewerking van Staatsbosbeheer. 

Kijk HIER voor een korte promo van het Waterliniepad.

Op de foto: Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) en de twee padcoördinatoren overhandigden de routegids.

Foto: Wandelnet.nl


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen waterliniepad lange afstand wandelpad stelling van amsterdam nieuwe hollandse waterlinie gemeente altena werelderfgoed unesco ankie van dijk burgemeester maarten divendal
Geplaatst

maandag 04 maart 2019 | 01.26 uur

Laatst gewijzigd

maandag 04 maart 2019 | 01.08 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-