Koninklijke onderscheiding voor Leo van Rijt uit Wilnis

Wilnis/De Kwakel - Leo van Rijt, al 36 jaar dirigent en organist van het koor 'The Bridges' uit De Kwakel, heeft zaterdag 23 maart jl. een koninklijke onderscheiding ontvangen. De inwoner van Wilnis is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd hem tijdens het jubileumconcert van 'The Bridges' door burgemeester Maarten Divendal opgespeld.

Het koor 'The Bridges' bestaat 50 jaar. Dat werd zaterdag 23 maart gevierd met een jubileumconcert in de Sint-Johannes Geboortekerk in De Kwakel. Tijdens de halve eeuw dat het koor nu actief is, heeft het 36 jaar onder leiding van Leo van Rijt (1951) gestaan.

In die periode was hij niet alleen dirigent. Hij schreef ook de muziek voor alle partijen, inclusief de pianiste, dacht mee over nieuwe muziek en hielp bij de organisatie van uitvoeringen. Ook bouwde hij de website van de parochiegemeenschap en zorgt hij voor het beheer.

Van Rijt is al sinds zijn jeugd actief in de muziek. Hij begon in 1966 op 14-jarige leeftijd als organist bij het kinderkoor De Noordammertjes in Bovenkerk en bleef dit doen toen het koor uitgroeide tot jongerenkoor Lydios. Toen het koor in 1982 stopte, werd hij dirigent bij 'The Bridges'.

Daarnaast was hij van 2015 tot 2018 muzikaal begeleider van het koor St. Cecilia in Nes aan de Amstel en begeleidt hij sinds 2018 het koor 'Allegro' in Nieuwkoop.

Naast het dirigeren en muzikaal begeleiden is hij ook van 2011 tot 2018 actief betrokken geweest bij Code Music, een stichting die kinder-, jongeren- en middenkoren ondersteunt in de muzikale ontwikkeling van leden, dirigent en combo. Hij hielp onder andere bij het organiseren van evenementen, hielp bij het opbouwen van de website en beheerde de webwinkel.

Naast zijn inzet op muziekgebied was hij van 1985 tot 1990 ook actief als bestuurslid van de peuterspeelzaal in De Kwakel.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen cultuur wilnis lid orde oranje nassau de kwakel leo van rijt
Geplaatst

zaterdag 23 maart 2019 | 20.14 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 23 maart 2019 | 19.14 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-