Onderzoek naar aanpak rode Amerikaanse rivierkreeft

Regio - In de Utrechtse Molenpolder, in de Distelvinkplas, onderzoeken Waternet en de provincie Utrecht de rode Amerikaans rivierkreeft. Het onderzoek in de polder wordt gedaan om een effectieve methode te ontwikkelen om de kreeften te beheersen en terug te brengen in aantal.

“Deze exoot uit oorspronkelijk Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, bedreigt ons ecosysteem ernstig,” vertelt Winnie Rip, adviseur waterbeheer bij Waternet. “Deze kreeften eten alles, maar dan ook écht alles: larven, kikkerdril, planten en zelfs elkaar. Oevers en keringen verzwakken doordat ze holen graven, best dramatisch. Ook gaat het ten koste van de waterkwaliteit, met als gevolg dat de biodiversiteit sterk afneemt.”

De rode Amerikaanse rivierkreeft werd voor het eerst in 1985 in de Nederlandse natuur aangetroffen. Winnie: “Daarvoor werd deze kreeft al verhandeld en hield men de kreeft in tuinvijvers of in een aquarium. Waarschijnlijk is de kreeft ontsnapt of losgelaten in Den Haag en andere grote steden in Nederland. Vervolgens heeft de kreeft zich vanuit de grote steden in het westen verder over Nederland verspreid.”

De kreeften hebben ook de provincie Utrecht bereikt. Winnie: “Hier in de Molenpolder stikt het ervan. De kreeft heeft het hier erg naar zijn zin doordat de Molenpolder tijdelijk een te hoge toevoer van fosfaat had. Fosfaat leidt tot meer algen en troebel water waarin de kreeften graag leven. Inmiddels is de toevoer teruggebracht.”

Wie een een rode Amerikaanse rivierkreeft ziet of een andere exoot, kan dit melden op www.waarneming.nl, of via de app 'snApp de exoot', die te downloaden is in de App Store (Apple) en in de Play Store (Android).


Trefwoorden: aanpak exoten provincie utrecht stichting groene hart rode amerikaanse rivierkreeft exoot natuur ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

donderdag 02 mei 2019 | 02.07 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 02 mei 2019 | 03.18 uur

Auteur

Ferry Mulder