Netbeheerders wijzen klussers op regels voor graven in de grond

Regio - De gezamenlijke netbeheerders in Nederland zijn de campagne 'Veilig graven' begonnen. Met deze campagne willen die netbeheerders de klussers wijzen op de regels voor graven in de grond. 

Het voorjaar is in volle gang. Voor veel mensen hét moment om in hun tuin aan de slag te gaan en bijvoorbeeld een boom te planten, een schutting te plaatsen, of een trampoline in te graven. Daarbij is het goed te bedenken dat onder de grond elektriciteitskabels en water-, gas- en rioolleidingen kunnen liggen. 

Per jaar wordt in Nederland bij graafwerkzaamheden zo’n 20.000 keer schade aan gasleidingen en elektriciteitskabels veroorzaakt. Het gevolg kan zijn dat een hele wijk een tijd zonder licht, televisie, internet of warm water zit. En soms raakt iemand gewond tijdens het graven.

In de campagne geven de netbeheerders tips over hoe particulieren en hoveniers schade aan kabels en leidingen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als zij in een tuin een paaltje de grond in willen slaan of een grondboor of schep gebruiken.

Ook wijzen de netbeheerders op de zogenoemde KLIC-melding bij het Kadaster. De melder ontvangt dan informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Het doen van zo’n melding is verplicht als er bij tuinwerkzaamheden een graafmachine aan te pas komt. Een KLIC-melding kost € 16,50.

Het Nederlandse energienet werkt 99,995% van de tijd. Omdat het net zo betrouwbaar is, merkt men pas hoe afhankelijk we zijn van energie als er een storing is. Graafschade is de belangrijkste oorzaak van storingen: het afgelopen jaar was 27% van de stroomstoringen waar huishoudens mee te maken kregen het directe gevolg van graafschade. 

Voor Enexis Netbeheer, Liander en Stedin samen geldt dat alleen al de kosten om schades aan gasleidingen en elektriciteitskabels te repareren jaarlijks ongeveer € 15 miljoen bedragen. Met deze campagne willen de netbeheerders stroomstoringen, gaslekkages en onveilige situaties zo veel mogelijk voorkomen.

Meer informatie over de campagne is te vinden op de website van o.a. Stedin.


Trefwoorden: campagne gaten graven stedin netbeheerders ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

zaterdag 04 mei 2019 | 01.00 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 04 mei 2019 | 00.20 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-