Wilnis - World Bee Day op 20 mei a.s., is door de Verenigde Naties uitgeroepen om wereldwijd aandacht te vragen voor het belang van bijen.

Daarom organiseert NME-Centrum De Woudreus in Wilnis op dinsdag 21 mei a.s. om 20:00 uur een lezing over wilde bijen en op woensdag 22 mei a.s. van 14:00 tot 16:00 uur een bijenmiddag
voor jong en oud.

In ons land komen, naast de bekende honingbij, meer dan driehonderd soorten bijen voor. Deze worden wilde bijen genoemd, omdat ze hier inheems zijn, dus 'in het wild' voorkomen. De ruim twintig soorten hommels worden ook tot de wilde bijen gerekend.

Hommels vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen.

Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De bijen worden vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag. 

Pieter van Breugel is auteur en fotograaf van het boek: “Gasten van Bijenhotels” en hij houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en met het aanbieden van nestgelegenheid. Hij geldt intussen als een autoriteit en zal uit eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames een inkijkje geven in de wonderlijke insectenwereld.

Hij geeft informatie over hoe u bijen in uw eigen tuin beter kunt bekijken en ze kan helpen aan nestgelegenheid en voedsel. Wolbijen, behangersbijen, metselbijen zullen minder geheimen voor u hebben na deze lezing.

Tijdens de Bijendag worden van 14:00 tot 16:00 uur met name de solitaire bijen die Nederland rijk is extra in het zonnetje gezet. Ga op stap met de imker, maak een Bijen B&B, help mee bijen tellen en maak een honing gezichtsmasker.

Je kunt ook verschillende soorten honing proeven. De smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar, de honing van de paardenbloem smaakt anders dan die van bijvoorbeeld de linde of heide. Proef jij waar de bij de nectar heeft verzameld?

We gaan ook nog honing slingeren, honingkoek happen en zaadbommen (voedselpakketjes voor
bijen) maken. Bezige bijen van alle leeftijden zijn van harte welkom!

Voor deze middag is aanmelden niet nodig. Deelname kost € 5 per persoon.

NME-centrum De Woudreus is elke woensdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur geopend. Het is te vinden aan de Pieter Joostenlaan 28a (achter de Willisstee) in Wilnis.

Foto's: Pieter van Breugel 


Trefwoorden: bijendag wilde bijen lezing bijen world bee day milieu natuur ronde venen rtv ronde venen pieter van breugel
Geplaatst

maandag 13 mei 2019 | 01.35 uur

Laatst gewijzigd

maandag 13 mei 2019 | 01.01 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-