Namen voor algemene begraafplaatsen Abcoude, Baambrugge en Wilnis

De Ronde Venen - Gemeente De Ronde Venen beheert drie algemene begraafplaatsen in Abcoude, in Baambrugge en in Wilnis. Deze algemene begraafplaatsen hebben nog geen eigen naam en worden momenteel eenvoudig aangeduid als “algemene begraafplaats”.

In de afgelopen jaren hebben diverse nabestaanden en uitvaartondernemers gevraagd om de begraafplaatsen een persoonlijkere, eigen naam te geven. De gemeente heeft daarom vorig jaar haar inwoners opgeroepen om naamsuggesties te doen.

Uit deze inzendingen heeft het college de volgende drie namen gekozen: ’t Geinhoff Algemene begraafplaats in Abcoude, Rusthoff Algemene begraafplaats in Baambrugge en Vrederust Algemene begraafplaats in Wilnis. In totaal zijn 317 uiteenlopende inzendingen van inwoners ontvangen.

Bij de selectie van de nieuwe namen heeft het college gekeken naar de bijgevoegde onderbouwingen. Ook is rekening gehouden met de historie van de gemeente en de desbetreffende dorpskernen. De aanduiding “algemene begraafplaats” zal bij de gekozen namen blijven staan, omdat dit duidelijk aangeeft dat een ieder er welkom is, ongeacht levensovertuiging of afkomst. 

Abcoude, ‘t Geinhoff Algemene Begraafplaats: Nabij de begraafplaats bevindt zich het riviertje het Gein. Nog tot in de 20ste eeuw werden de overledenen vaak met een schip over deze rivier naar de begraafplaats gebracht.

Baambrugge, Rusthoff Algemene Begraafplaats: De begraafplaats in Baambrugge wordt in de volksmond al jaren ´Rusthoff´ genoemd. De grond waarop de begraafplaats in 1829 gerealiseerd is, hoorde bij buitenplaats Rusthoff. Deze naam komt ook terug in het grafboek uit hetzelfde jaar. In Baambrugge heeft de gemeente inwoners gevraagd of zij akkoord gaan met de begraafplaats ook officieel de naam Rusthoff te geven. De inwoners hebben hiermee ingestemd.

Wilnis, Vrederust Algemene Begraafplaats: De begraafplaats bevindt zich achter boerderij Vredelust en de grond waarop de begraafplaats is gerealiseerd hoorde vroeger bij deze boerderij. De naam Vrederust is afgeleid van de naam van de boerderij.

Wethouder Kiki Hagen, verantwoordelijk voor openbare ruimte en groen: ,,Een begraafplaats is een belangrijke plek waar mensen hun overleden dierbaren een laatste rustplaats geven en kunnen herdenken. Het is dan ook fijn dat we nu, dankzij de reacties van betrokken inwoners, deze begraafplaatsen mooie en passende namen kunnen geven. Dit doet veel meer recht aan zo’n belangrijke gedenkplaats.’’


Trefwoorden: vrederust algemene begraafplaats wilnis rusthoff algemene begraafplaats baambrugge geinhoff algemene begraafplaats abcoude namen algemene begraafplaatsen ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

vrijdag 17 mei 2019 | 01.23 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 17 mei 2019 | 00.48 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-