Mijdrecht - Horangi’s taekwondoka Sebastiaan Haverhoek heeft tijdens het nationale dan-examen van juni 2019 zijn eerste dan taekwondo behaald. Dit is hetzelfde als de bekende zwarte band. De danexamens worden nationaal georganiseerd. Deze keer werden ze gehouden in Nieuwegein.

De Taekwondo Bond is in Nederland de enige organisatie die officieel de eerste dan, zwarte band, en hoger mag uitreiken. Binnen de eigen taekwondoschool, Horangi, kunnen de voorgaande geel, groen, blauw en rood gekleurde banden worden gehaald, verspreid over negen examens.

Tijdens een zwarte bandexamen taekwondo moet de kandidaat bewijzen dat hij of zij een aantal vaardigheden bezit. De taekwondosport wordt ingedeeld in verschillende onderdelen.

De dag begint met een schriftelijke toets over, het is immers een Koreaanse sport, Koreaanse benamingen van technieken en lichaamsdelen. 

Bij het onderdeel poomse voer je individueel een vaststaande reeks technieken uit. Het gaat hierbij om de lichaamsbeheersing, technieken, kracht en uitstraling.

Bij de stapssparring laat de kandidaat zonder te raken zien controle te hebben over technieken ten opzichte van een tegenstander. Vervolgens valt de tegenstander je aan met diverse grepen en verwurgingen, waar je snel en efficiënt op moet reageren tijdens de zelfverdediging.

Tijdens het sparren laat je zien dat je inzicht hebt in het (Olympische) spel waarbij je punten scoort door de tegenstander te raken.

Als laatste komt de breektest. Met kracht en precisie moet je planken van 18 millimeter doorslaan en -trappen door middel van goede technieken.

De examencommissie bestaat uit hoog gegradueerde officials van de Nederlandse Taekwondo Bond. De examencommissie is streng. Meer dan de helft van de examenkandidaten zakte, maar Sebastiaan is geslaagd.  

Kijk voor meer informatie over taekwondo en Horangi op www.horangi.nl of bezoek de Facebookpagina.


Trefwoorden: zwarte band taekwondo mijdrecht taekwondo sport ronde venen rtv ronde venen sebastiaan haverhoek
Geplaatst

woensdag 03 juli 2019 | 01.39 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 03 juli 2019 | 00.56 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-