Tijdelijke damwand ter bescherming water Vinkeveense Plassen

Regio - Afgelopen maandag is Waternet namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gestart met de plaatsing van een tijdelijke damwand in de Heinoomsvaart in Woerdense Verlaat.

De dam houdt brak water met teveel fosfaat tegen. Door een tekort aan regenwater rukt dat brakke water op richting de Vinkeveense Plassen. Ook andere gebieden - waaronder landbouwgebieden, natuurgebied Demmerik, het Natura2000-gebied polder Westveen en de Nieuwkoopse Plassen - hebben profijt van de damwand.

Door zon, wind en hogere temperaturen verdampt het water in de Vinkeveense Plassen snel. Dit gebeurt ook in de polders die eromheen liggen. Dit zorgt ervoor dat het gebied meer water nodig heeft.

Hierdoor stroomt brak grondwater met teveel fosfaat uit de polder Groot Mijdrecht richting de kwetsbare gebieden. Brak water zit tussen zoet en zout in en is slecht voor de landbouw, vissen en (water)planten. Om schade te voorkomen wordt de tijdelijke damwand geplaatst.

Het plaatsen van de stalen wand is afgelopen maandag gestart en zal een aantal dagen duren. Ook wordt een pomp geplaatst die het brakke water verder terugpompt, de Kromme Mijdrecht af.

De damwand zal blijven liggen zolang er te weinig regen valt om de verdamping in polders en plassen aan te vullen.

Door de damwand kunnen bootjes vanaf maandag 15 juli jl. niet meer door de Heinoomsvaart richting Vinkeveense Plassen. Kleine sloepjes kunnen naar de Vinkeveense Plassen omvaren via de Pondskoekersluis, Kerkvaart en Mijdrecht. Ze moeten rekening houden met een omvaartijd van 2 uur. Grotere boten moeten omvaren via Uithoorn, Amsterdam, Weespertrekvaart en de Vecht. Ze moeten rekening houden met een omvaartijd van 4 uur.

De omvaarroutes komen in de Vaarwater-app te staan. Ook komen er verkeersborden op de route.

In 2015 en 2018 heeft Waternet op deze plek ook een dam geplaatst. De maatregel heeft toen goed geholpen tegen de verspreiding van brak water. Het waterschap is bezig met een permanente maatregel om het brakke water tegen te houden. Het waterschap verwacht dat deze maatregel volgend jaar vóór het droge seizoen in werking is. Dan hoeft de tijdelijke damwand niet meer geplaatst te worden en hoeven bootbezitters ook niet meer om te varen.

Foto: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht


Trefwoorden: polder groot mijdrecht brak water woerdense verlaat heinoomsvaart tijdelijke damwand waterbeheer ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

dinsdag 16 juli 2019 | 01.12 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 16 juli 2019 | 00.26 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-