Bonaventurakerk Woerden 's nachts stil na een klacht

Woerden - RTV Utrecht schrijft op haar website dat de Bonaventurakerk in Woerden stopt met het luiden van de klokken in de nacht. Aanleiding is een klacht van een omwonende. Het CDA Woerden heeft raadsvragen gesteld over de kwestie. "Het is jammer dat een traditie van 126 jaar, die hoort bij het karakter van Woerden, door één klacht gedeeltelijk ten einde komt."

Volgens de gemeente heeft een bewoonster van het Defensie-eiland de klacht ingediend. Dat was aanleiding voor een onderzoek en een geluidsmeting. Daaruit bleek dat de klokken 's nachts meer geluid produceren dan wettelijk is toegestaan.

Er volgde overleg met de bewoonster, de gemeente en het kerkbestuur. Daarin is onder meer gesproken over het dempen van het geluid, maar dat bleek een kostbare operatie.

Het compromis is nu dat de klokken helemaal niet meer zullen luiden tussen 23:00 en 07:00 uur. De klokken blijven overdag wel gewoon klinken. Pastoor Huub Spaan zegt tegen het AD dat ook het huidige compromis duizenden euro's kost omdat het systeem moet worden aangepast.

CDA-raadslid Job van Meijeren zegt te begrijpen dat regels gehandhaafd moeten worden, maar plaatst toch vraagtekens. "Onze fractie vraagt zich af hoe de verschillende belangen hierbij op een goede manier worden afgewogen. Immers, dat de klokken van de Bonaventura ook 's nachts slaan moet toch genoegzaam bekend zijn geweest bij de nieuwe bewoners van het Defensie-eiland toen zij hun woning aanschaften."

De partij wil van het college van B&W weten of het geluid van de kerkklokken is meegenomen in de onderzoeken voor woningbouw op het Defensie-eiland en welke alternatieven er zijn onderzocht voor het oplossen van de klacht van de buurvrouw.

Volgens het CDA zijn de kerkklokken onderdeel van de Woerdense Identiteit. "Nieuwe inwoners van Woerden moeten die aspecten van het wonen hier ook leren herkennen en waarderen, zoals gekwaak van kikkers hoort bij het wonen in het Groene Hart, hoort het slaan van de klok en het spelen van het carillon bij het wonen in de Woerdense binnenstad."

Wanneer de kerkklokken stoppen met het aangeven van de tijd in de nacht, is nog niet bekend.

Bron: RTV Utrecht


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen woerden defensie-eiland woerden stopt luiden klokken s nachts job van meijeren
Geplaatst

maandag 05 augustus 2019 | 01.45 uur

Laatst gewijzigd

maandag 05 augustus 2019 | 01.12 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-