Wilnis - Op donderdag 12 september a.s. komt Gerard van Buiten, expert op het gebied van stinzenplanten, in het NME-centrum in Wilnis een lezing houden over deze planten, die in het voorjaar een vrolijk aanzien aan tuinen en buitenplaatsen geven.

De datum is zodanig gekozen dat de tips die op deze avond worden gegeven, eventueel gebruikt kunnen worden bij het uitkiezen en planten van bollen. Er zijn vast veel tuinliefhebbers die meer over deze vroege bloeiers willen weten. De lezing van Gerard van Buiten is zo interessant dat ook mensen die zich professioneel met tuinen of met groenvoorziening bezighouden, aan hun trekken zullen komen. 

In 1915 schrijft Jac. P. Thijsse in zijn Verkade-album 'De Vecht': “In ’t kleine tuintje met het theehuisje (in Loenen) groeit weer veel Helmbloem of Corydalis. Ook al een echte plant van kloosters en kasteelen en oude buitens”. Daarmee typeerde hij een groep voorjaarsbloeiers die we tegenwoordig “stinzenplanten” noemen en die vaak uitbundig in grote aantallen parkbossen rond Utrecht en in de Vechtstreek sieren.

Wat zijn stinzenplanten eigenlijk? Waar komen ze vandaan en wat is een goed “stinzenplantenmilieu”? En kun je er ook nog wat mee in je tuin? In zijn lezing geeft Gerard van Buiten, hortulanus van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, een kijkje in een typisch Nederlands stukje tuingeschiedenis en vertelt hij honderduit over de meeste soorten prachtige stinzenplanten.

Let op: deze lezing is dus niet op de vaste eerste dinsdag van de maand, maar deze keer op donderdag 12 september a.s. De aanvang is om 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:45 uur. Het NME-centrum De Woudreus is te vinden aan de Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis.  

Er wordt een 'vrijwillige' bijdrage gevraagd van € 2,50.

Neem voor meer informatie contact op met Jetske van den Bijtel op telefoonnummer (0294) 28 46 40.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen ivn lezing lezing stinzenplanten gerard van buiten
Geplaatst

dinsdag 03 september 2019 | 01.33 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 03 september 2019 | 02.52 uur

Auteur

Ferry Mulder