Boerin Willeke Peek plaatst aangepaste windmolen

Wilnis - RTV Utrecht schrijft op haar website over boerin Willeke Peek van Melkveehouderij Peek uit Wilnis, die op haar grond een eigen kleine windmolen laat plaatsen, waarvan de opbrengst voor haarzelf is.

Windmolens op boerengrond maken vaak sterke reacties los: ze veroorzaken geluidsoverlast, slagschaduw en verpesten het uitzicht. De oplossing voor steeds meer boeren is een miniatuuroptie: kleine windmolens die mooi in het landschap passen.

Veehouder Willeke Peek is de eerste boer in Wilnis die een eigen windmolentje laat plaatsen. "We zitten hier vrij diep in de polder, dus hij valt ook niet op. Hij is wat hoger dan de stal, maar door het uiterlijk past hij bij de achtergrond."

De windmolens hebben een groene paal en houten wieken, en zijn zo'n 15 meter hoog. De energie die de molen opbrengt is voor de boer zelf.

Meestal nemen boeren een windmolen in combinatie met de zonnepanelen die ze al hebben. Zo ook Peek: "We hebben al een aantal zonnepanelen, maar als straks de salderingsregeling verdwijnt denken we dat het voordeliger is om er een windmolen bij te nemen."

Ook veehouder Leon van der Arend uit Vinkeveen gaat voor de combi. "Het waait tenslotte altijd in Nederland, en ik vind het persoonlijk energievriendelijker dan zonnepanelen. Ik ben altijd voorstander geweest van windenergie."

De eerste aangepaste, kleine, windmolen in de provincie Utrecht staat sinds vandaag, 12 september, op grond van Van der Arend, laat hij op zijn Facebookpagina weten.

"De hele landbouw gaat duurzaam bezig. Wij doen daar ook aan mee, en dan is zelf energie opwekken een goede eerste stap", aldus Van der Arend.

Ton van Schie van boerenbond LTO is het hiermee eens. "We zijn in Nederland bezig met een enorme energietransitie, en dit is een mooie deeloplossing. Er is enorm veel animo onder boeren, en goed voorbeeld doet natuurlijk goed volgen."

Groot verzet als tegen de grote witte tegenhangers verwacht Van Schie niet. "We weten dat je draagvlak nodig hebt voor de energietransitie. We schatten in dat dit soort windmolens meer steun krijgt."

Goedkoop is de aanschaf van een persoonlijke windmolen niet: "Wij hebben zo'n € 40.000 betaald," zegt Peek, "maar wij waren er vroeg bij. Inmiddels zijn ze duurder."

Bron: RTV Utrecht Foto: Facebookpagina Melkveehouderij Peek


Trefwoorden: vinkeveen kleine windmolen wilnis energietransitie ronde venen rtv ronde venen leon van der arend willeke peek
Geplaatst

donderdag 12 september 2019 | 16.45 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 12 september 2019 | 18.20 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-