Eigenaar FC Utrecht wil Galgenwaard kopen

Utrecht/Mijdrecht - RTV Utrecht meldt op haar site dat Frans van Seumeren, de eigenaar van FC Utrecht, Stadion Galgenwaard wil kopen.

Hij heeft inmiddels een bod gedaan op het stadion. Zijn doel is dat FC Utrecht letterlijk baas in eigen huis wordt. Van Seumeren hoopt de onderhandelingen gauw afgerond te hebben. "We zijn er nu een week of drie mee bezig. We hopen dat de onderhandelingen binnen drie maanden afgerond zijn."

Galgenwaard is momenteel in handen van een groep zakenlieden, die het stadion in 2011 verwierven toen projectontwikkelaar Midreth van Joop Leliveld failliet ging. Het bedrijf van de oud-doelman van FC Utrecht voerde de grootschalige verbouwing uit waardoor de capaciteit van Stadion Galgenwaard begin deze eeuw drastisch omhoogging. De gemeente Utrecht was destijds een van de grootste slachtoffers en zag een investering van miljoenen euro's verloren gaan.

"Het bod is door mij persoonlijk uitgebracht", vertelt Van Seumeren, "Als het lukt kijken we daarna wel hoe we het precies in elkaar passen. Het mooiste zou zijn als het stadion dan verweven wordt met de club FC Utrecht. De rest van het onroerend goed moet je daar los van zien."

FC Utrecht wil door het stadion te kopen af van de jaarlijkse huursom van  € 1,4 miljoen. Een grote investering die Van Seumeren noodzakelijk vindt. Met Sportcomplex Zoudenbalch erbij lopen de huurbedragen zelfs op richting van de € 2 miljoen, "Het mooiste zou zijn als dat in de toekomst ook verbonden wordt met de club, want ik steek mijn geld liever in spelers dan in stenen", aldus Van Seumeren.

Als FC Utrecht het stadion in handen krijgt wordt het ook eigenaar van alles rond het stadion. "Dat maakt de onderhandelingen extra gecompliceerd. Je hebt het over alles wat om het stadion heen staat. Kantoren, parkeerplaatsen en -garages en winkels. Dat is jammer, want als het alleen om het stadion ging was het makkelijker. Neemt niet weg dat alleen het stadion kopen ook geen goed plan was geweest, want daarmee kun je verder niet zoveel."

Het is niet de eerste keer dat Van Seumeren zich probeert te bemoeien met de huisvesting van FC Utrecht. Begin deze eeuw waren er ook al koopplannen. "Maar dat was anders dan nu", verduidelijkt Van Seumeren, "Toen was het plan om in de kom van knooppunt Oudenrijn een compleet nieuw stadion te bouwen. Dat is nu niet het doel. FC Utrecht blijft zitten waar het zit." Destijds waren Midreth en Phanos (destijds shirtsponsor) daar ook bij betrokken.

Dit keer valt de kooppoging samen met plannen van de gemeente Utrecht om van het stadiongebied in Maarschalkerweerd een 'topsport-campus' te maken. Het stadion moet daarin een centrale positie innemen.

"Ik noem het maar voor het gemak 'Papendal 2.0'. Een soort sportstad met daarin ondermeer FC Utrecht, Kampong en atletiekvereniging Hellas. De gemeente kijkt of dat gerealiseerd kan worden en wij willen daar graag een belangrijke rol in spelen. Na het verlies dat de gemeente eerder heeft geleden rond het stadion denk ik dat ze wel erkentelijk zijn als we op deze manier onze bijdrage kunnen leveren", zegt Van Seumeren.

Bron: RTV Utrecht Foto: Google Maps


Trefwoorden: faillissement sportcomplex zoudenbach stadion galgenwaard midreth economie ronde venen rtv ronde venen joop leliveld frans van seumeren
Geplaatst

maandag 21 oktober 2019 | 02.09 uur

Laatst gewijzigd

maandag 21 oktober 2019 | 03.27 uur

Auteur

Ferry Mulder