Fietspad oude spoorbaan voorlopig van de baan

Mijdrecht/Wilnis - Het college van B&W heeft besoten dat de aanleg van een fietspad op de voormalige spoorbaan, tussen de Rondweg in Mijdrecht en Ir. Enschedeweg in Wilnis, voorlopig van de baan is, meldt de gemeente in een persbericht.

Volgens het college van B&W doet de aanleg van het fietspad een groot beroep op de gemeentelijke financiën en daarom wil het daartoe nu niet besluiten. Ook heeft het college de bezwaren van inwoners meegewogen in het besluit voorlopig niet tot aanleg over te gaan. 

In juni van dit jaar presenteerde het college een voorstel voor de aanleg van een fietspad over de voormalige spoorbaan. In het ontwerp zou het grootste gedeelte van het onverharde kiezelpad blijven zoals het nu is. Naast het onverharde kiezelpad zou een verharde fietsstrook komen. Het kiezelpad en de verharde fietsstrook zouden van elkaar worden gescheiden door struiken. Daardoor zou over de gehele lengte de mogelijkheid worden geschapen veilig naast elkaar te wandelen en te fietsen.

Vorig jaar november stelde de gemeenteraad geld beschikbaar om fietsen aantrekkelijker te maken in de gemeente. Het voorstel van het college was daarvan de uitwerking.

Voor de aanleg van het fietspad is zo'n € 400.000 nodig. Voor een deel is dat bedrag beschikbaar, maar voor een ander deel - € 137.500 - ontbreekt dit nog. Onderzocht is of de provincie subsidie beschikbaar wil stellen voor de aanleg. De provincie geeft echter aan dat dat alleen mogelijk is als het fietspad aansluit bij de provinciale uitgangspunten, zoals verharding en verlichting.

Hiervan is in het ontwerp van het college van B&W geen sprake. Ook zijn er geen subsidiemogelijkheden vanuit het oogpunt van recreatie.

Het college van B&W heeft ook goed geluisterd naar opmerkingen van de gebruikers van de voormalige spoorbaan. Er zijn veel bezwaren ingediend bij de gemeente tegen de voorgenomen plannen van het college. Wethouder Schuurs ontving een door velen ondertekende petitie die opriep de voormalige spoorbaan te laten zoals deze nu is.

Alles afwegende heeft het college van B&W daarom besloten voorlopig geen fietspad aan te leggen op de oude spoorbaan. De vraag of eventueel extra financiën beschikbaar worden gesteld wordt meegenomen in de raadswerkgroep die zich buigt over de toekomst van de gemeentelijke
financiën. Daar kan de afweging in een breder perspectief worden gemaakt.

Kijk HIER naar een reportage die wij maakten over de protestmanifestatie tegen de aanleg van een fietspad op de voormalige spoorbaan.


Trefwoorden: voorlopig uitgesteld fietspad oude spoordijk wilnis mijdrecht fietsen mobiliteit ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

donderdag 24 oktober 2019 | 01.31 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 24 oktober 2019 | 00.59 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-