Boutkunst in Art-Galerie Boven Verwachting

Wilnis - Zaterdag 2- en zondag 3 november en zaterdag 9- en zondag 10 november exposeert Peter Westenbrink met boutkunst in Art-Galerie Boven Verwachting in Wilnis. Daar laat hij conceptueel werk zien dat gelinkt is aan De Ronde Venen. 

Boutkunst bestaat uit twee zogenaamde kunstenaarsboeken. Daaruit heeft Westenbrink speciaal voor deze bijzondere tentoonstelling beelden geselecteerd die hij in een andere setting presenteert. Zowel de boeken als deze voorstellingen zijn in de galerie te koop.

Westenbrink zal over de achtergrond van de boeken tevens een kleine lezing geven. Aan de hand van enkele tekst- en beeldfragmenten, deels gebaseerd op een anekdote uit zijn lagere schooltijd in het buurtschap Driehuis, laat hij de aanwezigen allemaal even boutkunstenaar zijn.

Een duidelijke definitie voor zijn kunst heeft Westenbrink niet. Hij zoekt en hij onderzoekt. Hij wroet in zijn verleden, waarvan onuitwisbare sporen in zijn belevingswereld staan gekrast.

Met zijn fascinaties voor geschiedenis, filosofie, astronomie, ruimtevaart, wetenschap en techniek probeert hij deze krassen te duiden. Dat zet hem in het nu, waar zowel zijn romantische- als rationele natuur met elkaar lijken te wedijveren. Of verwoorden en verbeelden de boutkunstboeken een absurde poging tot verzoening?

De boeken vormen de kern van Westenbrinks kunstenaarschap. Afbeeldingen en poëtisch proza
laat hij daarin associatief met elkaar spelen en strijden. Het is een hedendaags vermaak met bewaard gebleven indrukken uit een kindertijd in De Ronde Venen (1960 t/m1967). Flarden van die tijd glijden nu in Wilnis van de bladzijden. In verschillende gedaantes hangen ze rond in Art-Galerie Boven Verwachting, waar ze een opmerkelijke expositie samenstellen.

Blikvangers op de expositie zijn een microchip en een monstrans. Aan weerszijden worden die geflankeerd door zeven houten paneeltjes, met daarop afbeeldingen uit de twee boutkunstboeken en uit een derde boek dat nog in voorbereiding is. Deze boutkunst-fragmenten zijn deels een verwijzing naar buurtschap Driehuis.

Als kind was Westenbrink dagelijks in deze ‘r.-k. enclave’ te vinden: zaterdag als welp in het Parochiehuis, zondag kerk met eventueel een voetbalwedstrijd van Stormvogels en de rest van de week de Johannes de Doper School, tegenwoordig de Driehuisschool. 

Onder het motto ‘boutkunst verbindt’ begon Westenbrink rond 2000 met het construeren van
objecten, bestaande uit boeken, platenkoffers en grammofoonplaten. Die werden aaneengeklonken met draadstaal, bouten en moeren. Boutkunst was geboren.  Tegenwoordig zul je in boutkunst vrijwel geen fysieke bout en moer meer vinden. ‘Boutkunst verbindt’ is een kreet geworden, zonder betekenis.

Peter Westenbrink (1957) woont in Utrecht. Aanvankelijk maakte hij carrière in de meteorologie,
maar viel hij uiteindelijk voor de kunst. Hij is deels autodidact. Zijn kunstopleiding kreeg hij ‘op straat’. Daar leerde hij van andere kunstenaars, uit binnen- en buitenland. Hij verkeerde enige tijd in kringen rond kunstenaars die in de jaren ’60 van de vorige eeuw deel uitmaakten van de New Yorkse Fluxus beweging.

In eigen land hing hij rond in de Utrechtse punkscene waar een creatieve DIY-cultuur heerste. Ook was hij geregeld te vinden in de ateliers van HKU-studenten. Begin deze eeuw maakte hij enige tijd deel uit van het Kaasschaafcollectief, een voormalig kunstenaarsinitiatief uit Utrecht.

Na deelname aan een kunstmanifestatie in een voormalige rechtbank, werd het stil rond
Westenbrink. Behalve beeld wilde hij meer met taal doen en zocht hij naar nieuwe wegen. Van 2007 tot 2012 studeerde hij aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. 

Dat maakte de weg vrij voor de twee boutkunstboeken, BVKR-1815 XI en BVKR-1815 XII, die Westenbrink sindsdien in eigen beheer heeft gepubliceerd.

Art-Galerie Boven Verwachting is tijdens de komende twee weekeinden open van 11:00 tot 15:00 uur. Boven Verwachting is te vinden aan de Herenweg 298a in Wilnis.

Kijk voor meer informatie over boutkunst op www.boutkunst.nl.


Trefwoorden: driehuis boutkunst art galerie boven verwachting wilnis cultuur ronde venen rtv ronde venen peer westenbrink
Geplaatst

maandag 28 oktober 2019 | 15.49 uur

Laatst gewijzigd

maandag 28 oktober 2019 | 15.18 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-