Taakstraf voor doodsbedreiging premier Rutte

Mijdrecht - Het AD Woerden meldde afgelopen donderdag op haar website dat een 59-jarige man uit Mijdrecht veroordeeld is tot een taakstraf van 20 uur voor het met de dood bedreigen van premier Mark Rutte. Daarnaast is hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week opgelegd met een proeftijd van twee jaar.

Volgens het AD achtte de rechtbank bewezen dat de man, die al jaren moet rond zien te komen van een WAO-uitkering, de premier heeft bedreigd. "Hij heeft met zijn brief een ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de minister-president die zich - zo blijkt uit de aangifte - daadwerkelijk bedreigd heeft gevoeld. De rechtbank rekent dit verdachte aan", aldus het vonnis.

De Mijdrechter schreef begin dit jaar de brief aan de premier uit woede. Voor hem was op dat moment de maat vol. De man was zo kwaad dat hij weer eens op zijn uitkering werd gekort. De Mijdrechter meent dat 'Rutte iedereen gouden bergen belooft, maar dat daar niets van terecht komt,' verklaarde hij twee weken geleden bij de rechtbank.

Volgens het AD schrok Rutte van de dreigbrief en deed hij aangifte. De brief die hij ontving van de Mijdrechter was afgesloten met de tekst 'Wees verstandig: treed af en anders krijgt u een kogel'. 

Omdat de verdachte de brief had ondertekend met zijn eigen naam, was de afzender makkelijk te traceren. In mei werd de man thuis door de politie opgehaald. Volgens de verdachte was het nooit de bedoeling geweest Rutte te doden. 

Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 100 uur tegen de Mijdrechter, waarvan de helft voorwaardelijk. Bij de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de man nooit eerder met justitie in aanraking is geweest en dat hij een slechte gezondheid heeft.

Bron: AD Woerden


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen misdaad mijdrecht doodsbedreiging 20 uur taakstraf premier rutte
Geplaatst

zaterdag 30 november 2019 | 02.10 uur

Laatst gewijzigd

zondag 01 december 2019 | 15.57 uur

Auteur

René Cazander/AD/Ferry Mulder