Regio - Onder het motto 'liefde van toen' vindt op woensdag 22 januari a.s. het eerste GeschiedenisCafé van 2020 plaats. Net als de vorige keer zal het archief weer worden omgedoopt tot een sfeervol café, waar de bezoekers in een gezellige, informele setting worden ondergedompeld in de liefde van toen.

De eerste spreker is Mark Traa, redacteur bij het populairwetenschappelijke blad Quest. Hij begon in 2016 met het verzamelen van liefdesberichten uit Nederlandse kranten. De krant werd gebruikt voor korte berichtjes die we vandaag de dag per whatsapp zouden versturen of plaatsen op een datingsite. Het zijn berichten van mannen en vrouwen die op zoek zijn naar de liefde, naar een huwelijk of die juist van iemand af willen. De allereerste datingsite dus eigenlijk.

Sommige oproepen zijn humoristisch, andere zeer tragisch, maar allemaal zijn ze vol passie en zetten bovendien aan het denken. Wie waren dat en hoe ging dat toen? Mark Traa heeft er inmiddels meer dan 400 verzameld, waarvan hij een deel gaat toelichten in een presentatie van 20 minuten.

In de loop van de avond vertelt de tweede spreker, Anton Cruysheer, archeoloog en programmamanager erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht, over een bijzondere vondst. Nog niet zo lang geleden is in Utrecht een middeleeuwse ring opgegraven met een Franse inscriptie en een dier er op afgebeeld. Niemand wist wat dit voor ring was.

Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan en men is er achter gekomen dat het om een Engelse zogenaamde liefdesring gaat. Anton Cruysheer vertelt vooral over dit onderzoek, maar van wie was die ring? Hoe kwam die in Utrecht terecht? En wat werd er bedoeld met de cryptische liefdesverklaring? Weet u het antwoord?

Het GeschiedenisCafé wordt georganiseerd op woensdag 22 januari a.s. van 19:30 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:00 uur), in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen aan de Schepersweg 6e in Breukelen.

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.


Trefwoorden: liefde van toen cultuur ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

maandag 13 januari 2020 | 17.10 uur

Laatst gewijzigd

maandag 13 januari 2020 | 16.27 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-