Wegenbelasting provincie blijft goedkoop

Regio - De provincie Utrecht heft ook volgend jaar minder wegenbelasting dan de meeste andere provincies. Wel stijgt het tarief met zo'n 1,5%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat becijferde dat alle provincies samen zo'n € 1,7 miljard aan wegenbelasting tegemoet mogen zien. De totale opbrengst is 2,5% hoger dan dit jaar. Niet alleen neemt het aantal autobezitters toe, ook speelt een rol dat de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Groningen en Flevoland de tarieven voor 2021 verhogen.

In de provincie Utrecht betaalt de eigenaar van een benzineauto van 1.200 kilogram volgend jaar
€ 580, acht euro meer dan dit jaar. Een even zware dieselauto zonder fijnstoftoeslag levert de provincie Utrecht € 1.240 op. Oudere dieselauto's kosten volgend jaar € 1.436, omdat ze bijvoorbeeld geen roetfilter of een te hoge fijnstofuitstoot hebben. 

Behalve de provincie Noord-Holland rekenen alle andere provincies een hogere wegenbelasting dan de provincie Utrecht. Van alle Nederlandse autobezitters betalen Groningers het meest. Een dieselauto van 1.200 kilo kost ze volgend jaar € 1.292 en een benzineauto € 632. Noord-Holland, de goedkoopste provincie, rekent in beide gevallen zo'n € 70 minder.

Behalve de provincie heft ook het Rijk wegenbelasting. De opbrengst daarvan wordt geschat op
€ 4,4 miljard. De landelijke overheid voorziet juist een lagere opbrengst dan dit jaar. Vanwege de coronacrisis zijn er minder auto's geïmporteerd en vooral de groeiende populariteit van elektrische auto's is een factor van belang, omdat daarvoor geen wegenbelasting hoeft te worden betaald.


Trefwoorden: tariefverhoging provinciale opcenten wegenbelasting provincie utrecht gemeente de ronde venen
Geplaatst

woensdag 23 december 2020 | 00.45 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 23 december 2020 | 01.09 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-