VOBI uit Vinkeveen bouwt nieuw poldergemaal Snelrewaard

Oudewater/Vinkeveen - In opdracht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is aannemer Vobi BV uit Vinkeveen begonnen met de bouw van het nieuwe Gemaal Waardsedijk, de aanleg van de Maalvliet en de verbreding van de Lansing en Machinevliet in Oudewater. Dit schrijft Jeroen Kreule in Cobouw, het weekblad voor de bouw.

Het nieuwe, visvriendelijke gemaal vervangt het iets noordelijker gelegen gemaal Snelrewaard. “Omwonenden zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het nieuwe gemaal”, zegt projectleider Jasper Zalm van De Stichtse Rijnlanden. De bewoners – die zich hadden verenigd in het zogenaamde ‘ontwerpatelier’ – hebben het door Vobi ingediende ontwerp samen met het waterschap beoordeeld. 

De bouw van het nieuwe gemaal is onderdeel van het watergebiedsplan Linschoterwaard, sinds 2014 in uitvoering. Doel van dit gebiedsplan is ‘het creëren van een evenwichtig en schoon watersysteem, waarbij de gebruiksfuncties van het gebied – landbouw, wonen, natuur en recreatie – tot hun recht komen’. 

Al het overtollige water uit de polder Snelrewaard wordt volgens Zalm nu via de Oude Rijn afgevoerd, maar deze rivier is – via de Korte en Lange Linschoten - al behoorlijk belast door water uit de polders van Woerden, Zegveld en Kamerik. Bij hevige neerslag kan dit leiden tot maalstops voor enkele gemalen, met als gevolg wateroverlast in de achterliggende polders. Zalm: “Met andere woorden: we hebben meer ruimte voor water nodig.”

Het nieuwe gemaal aan de Waardsedijk zorgt er straks voor dat het water uit de polders Linschoterwaard en de polder Noord-Linschoten via de Gekanaliseerde Hollandse IJssel wordt afgevoerd. 

De nieuwe watergang heeft een lengte van ongeveer 600 meter. Het water wordt het laatste stuk via twee grote leidingen onder de Waardsedijk getransporteerd naar de Gekanaliseerde Hollandse IJssel. 
Op de oude locatie, bij gemaal Snelrewaard, komt een inlaat met vispassage. Het is nog niet bekend wat er met het oude gemaalgebouw zelf gaat gebeuren.

Aannemingsmaatschappij VOBI uit Vinkeveen is gespecialiseerd in de bouw van betonnen constructies. Van kunstwerken (bruggen, viaducten en tunnels), kademuren of ondergrondse constructies (kelders) tot de bouw en renovatie van waterbouwkundige werken zoals sluizen, stuwen, rioolwaterzuiveringen en gemalen.

Bron: Cobouw


Trefwoorden: gemaal waardsedijk snelrewaard oudewater vobi vinkeveen ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

maandag 19 september 2016 | 02.00 uur

Laatst gewijzigd

maandag 19 september 2016 | 01.13 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-