A2 wordt breedste led-snelweg ter wereld

Regio - De 12 rijstroken op de A2 krijgen ledverlichting. Daarmee wordt de A2 de breedste snelweg ter wereld verlicht door led. 

De 2 x 6 rijstroken worden vanaf de middenberm verlicht. Rijkswaterstaat is vorige week begonnen met het vervangen van de reguliere verlichting op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen door led. De oude hogedruk-natriumverlichting was aan vervanging toe. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin november gereed.

In juni 2016 heeft Rijkswaterstaat een proef gedaan met ledverlichting op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen. Op dit traject van 500 meter is getest of het mogelijk is met led vanuit de middenberm voldoende licht, lichtniveau en gelijkmatigheid te krijgen op alle zes rijstroken aan weerszijden van de weg.

De proef is geslaagd. Alle rijstroken hadden een goede lichtopbrengst. Daarom wordt nu een groter traject voorzien van ledverlichting. De oude armaturen van 440 W per stuk worden vervangen door led-armaturen van 310 Watt per stuk.

In het Energieakkoord staan doelstellingen voor de openbare verlichting en verkeersregelinstallaties. Eén van de doelstellingen is een energiebesparing van 20% in 2020 ten opzichte van 2013.

Naar verwachting wordt op het traject A2 Holendrecht-Maarssen ca. 241.600 kWh per jaar bespaard. Omgerekend is dit zo’n 116 ton CO2, ruim 38% besparing ten opzichte van de huidige uitstoot. 

Bovendien is er een flinke besparing op onderhoud omdat led langer meegaat. Ook zorgt ledverlichting voor minder lichthinder en een beter zicht voor de weggebruiker door onder andere kleurherkenning en kleurcontrast.  Naar verwachting wordt de investering in led binnen 7 jaar terugverdiend.

Bron: Cobouw


Trefwoorden: rijkswaterstaat led verlichting holendrecht maarssen a2 ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

woensdag 19 oktober 2016 | 02.51 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 19 oktober 2016 | 03.54 uur

Auteur

Redactie